Nederland schaatsland

Na de hete zomers en druilerige herfst zou je haast vergeten dat Nederland een echt schaatsland is. Op een strenge winter moeten we soms een paar jaar wachten, maar dan is het ineens zover. 

Sloten en plassen vriezen dicht, de schaatskoorts loopt langzaam op. Ook de minder fanatieke schaatsers halen hun schaatsen uit het vet of proberen nog snel een paar te bemachtigen.

Natuurijs brengt jong en oud op de been, van recreanten tot fanatieke sporters. Wie vaker op schaatsen staat heeft zijn materiaal waarschijnlijk op orde, maar zal rekening moeten houden met de weersomstandigheden en de kwaliteit van het ijs. Schaatsen op natuurijs is niet te vergelijken met schaatsen op de baan en vraagt een andere techniek en een andere voorbereiding. Sta je minder vaak op schaatsen en ben je niet zo bezig met techniek dan is een goede voorbereiding ook van belang.

Warm blijven

Het belangrijkste is natuurlijk dat je goed warm blijft. Schaatsen op natuurijs is lekker bewegen, maar je staat waarschijnlijk ook geregeld stil om genietend om je heen te kijken of voor een praatje. Het ijs is niet spiegelglad en de scheuren zorgen ervoor dat menigeen een keertje onderuit gaat. Onderkoeling gebeurt vaak ongemerkt als je kleding nat is, helemaal als er wind staat. Doe extra onderkleding aan, bedek je gezicht en smeer onbedekte delen eventueel in met watervrije vaseline.

Pijnlijke voeten

Zorg ook goed voor je voeten. Dat begint met schaatsen die passen en comfortabel zitten, niet te krap en niet te ruim. Als je niet zo vaak schaatst, zijn je voeten niet gewend aan staan op een schoen met ijzers eronder. Dit kan een pijnlijk gevoel geven aan de onderkant van je voet of je kunt kramp krijgen. Bij de schaatsbeweging blijft je voet als het ware steeds staan, je wikkelt je voet niet af. Dat is een beweging die je niet bent gewend en waar je voeten en je lijf aan moeten wennen. Het is ook de reden dat je inlegzolen die zijn aangemeten voor de schoenen waar je dagelijks op loopt mogelijk niet geschikt zijn voor in je schaatsen. 

Schaats je vaker en heb je klachten aan je voeten of benen dan kun je een afspraak maken met de (sport)podotherapeut. De (sport)podotherapeut voert een uitgebreid onderzoek uit naar onder andere de beweeglijkheid van je voeten, en eventueel knie, heup en rug. Ook wordt gekeken naar de relatie tussen de bewegingen die je tijdens het schaatsen maakt, je schaatsen zelf en de klachten die je ervaart. Heb je bijvoorbeeld last van drukplekken bij je hiel of onder de voet? Mogelijk kan dan de drukverdeling verbeterd worden door middel van een (tijdelijke) aanpassing in de schaats. Afhankelijk van je klachten kan de podotherapeut soms ook zolen maken. De zolen voor in je schoenen zijn hiervoor meestal niet geschikt, omdat de schoen en de beweging die je maakt met schaatsen heel anders zijn. Wil je weten of de podotherapeut jou kan helpen? Maak dan een afspraak voor advies op maat. 

Sluiten