Ontdek de beweegzorg

Hardloper loopband analyse podotherapeut

Heeft de zorg jouw interesse? Thuiszorg, huisartsenzorg, gehandicaptenzorg, specialistische zorg. Beweegzorg en voetenzorg horen ook in dit rijtje thuis. Podotherapie bijvoorbeeld, net als fysiotherapie, logopedie en ergotherapie een paramedisch beroep. Misschien niet waar je als eerste aan denkt, maar zeker het ontdekken waard!

Bewegingsleer

Als je kiest voor de opleiding podotherapie dan ga je je specialiseren in de onderste extremiteiten van het lichaam, van voeten tot lage onderrug. Een podotherapeut behandelt mensen met houding- en bewegingsklachten en zorgt ervoor dat iemand weer lekker kan bewegen. Om de juiste behandeling te kunnen geven, moet je alles weten van het lichaam. Alle botten, spieren en weefsels, maar daarnaast ook hoe alles samenhangt en beweegt, de biomechanica. Een (sport)podotherapeut gaat hier heel ver in. Kennis van een bepaalde sport en de specifieke bewegingen, materialen, schoeisel en ondergrond zijn essentieel om sporters te kunnen begeleiden.

Zorg en techniek

Een podotherapeut doet uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de klachten en heeft vervolgens veel mogelijkheden voor behandeling: oefeningen, taping, een op maat gemaakte zool of orthese (teenstukje). Er komt dus ook een stukje techniek bij kijken. Als podotherapeut maak je hulpmiddelen die ervoor zorgen dat iemand weer klachtenvrij kan bewegen.

Medische voetzorg

Ben je geïnteresseerd in ziektebeelden en medische behandelingen? Ook dat is onderdeel van het werk van een podotherapeut. Er zijn veel chronische ziekten die problemen aan de voeten veroorzaken. Het bekendste voorbeeld is de diabetische voet. Als gevolg van suikerziekte kan het gevoel in de voeten verminderen en ook de doorbloeding. Hierdoor kunnen voetafwijkingen ontstaan, zoals een moeilijk genezende wond. De podotherapeut is de coördinerend behandelaar voor voetproblemen bij mensen met diabetes. Een podotherapeut levert ook specifieke (voet)zorg aan mensen die moeite hebben met bewegen als gevolg van reuma of kankerbehandelingen.

Stap jij in de wereld van zorg en welzijn?

Word expert in lopen en staan: kies podotherapie!

Sluiten