Meer over vergoedingen

De podotherapeut doet uitgebreid onderzoek naar uw voeten en schoenen waarbij vooral goed wordt gekeken naar drukplekken. Vervolgens bepaalt de podotherapeut het zorgprofiel. Dit zorgprofiel geeft recht op vergoeding van behandeling uit de basisverzekering. Hoe hoger het zorgprofiel, hoe meer zorg iemand nodig heeft om voetproblemen te voorkomen.

Op basis van het zorgprofiel stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan op. Dat is vooral gericht op het verminderen van drukplekken aan de voeten. Het doel is om wonden te voorkomen die kunnen leiden tot amputatie van tenen, voeten of (onder)benen.

Vergoeding van uw verzekeraar

De vergoeding van alle medisch noodzakelijke voetzorg wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg die wordt geleverd door de podotherapeut en door de medisch pedicure. Hiervoor geldt geen eigen risico.

Bekijk vergoedingen

Vergoeding van uw voetzorg

De podotherapeut declareert op basis van het zorgprofiel een gemiddeld tarief bij de zorgverzekeraar en levert hiervoor de zorg die nodig is om voetproblemen te voorkomen. Doordat de vergoeding op deze manier is georganiseerd kunnen alle mensen met diabetes mellitus de voetzorg krijgen die voor hun nodig is.

Voor de overige voetzorg die niet onder de basisverzekering valt, ontvang je een vergoeding van jouw zorgverzekeraar. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de levering van podotherapeutische inlegzolen. Het eigen risico is hierop niet van toepassing. Kijk voor de vergoedingen per zorgverzekeraar in het vergoedingenoverzicht op deze website.

Samenwerking Podotherapeut en medisch pedicure

In het persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht. Hiervan ontvang je nooit een rekening. Als je met de medisch pedicure afspreekt dat je aanvullende (cosmetische) zorg wenst dan wordt dit extra in rekening gebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het knippen van gezonde nagels. het masseren en insmeren van je voeten of als je ervoor kiest om de medisch pedicure aan huis te laten komen.

Podotherapeuten hebben samenwerkingsafspraken gemaakt met medisch pedicures. Vaak zal dit jouw eigen medisch pedicure zijn, maar het is ook mogelijk dat je behandeld wordt door een andere pedicure* of door de podotherapeut.

Voetzorg bij mensen met diabetes mellitus mag geleverd worden door medisch pedicures en pedicures met het certificaat ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’.

Sluiten