Podotherapie en oncologie

Een grote groep mensen heeft of krijgt te maken met de ziekte kanker. De behandelingen gaan vaak gepaard met bijwerkingen die ook van invloed kunnen zijn op de voeten.

Advies bij voetproblemen door kanker

De behandelingen bij de diagnose kanker bestaan meestal uit een combinatie van chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie, chemotherapie en/of doelgerichte therapie. De chemotherapie en doelgerichte therapieën kunnen onder andere pijnlijke huid- en nagelveranderingen veroorzaken.

Als gevolg van deze therapieën kunnen ook voetklachten ontstaat, zoals gevoelloosheid in de voeten of pijnlijke steken en tintelingen. Dit kan problemen geven bij staan en lopen. De podotherapeut kan de voetklachten onderzoeken, advies geven en waar mogelijk behandelen.

Deze ziekte is helaas niet meer uit onze samenleving weg te denken. Een grote groep mensen heeft of krijgt met kanker te maken. Je kunt er meer over lezen in een artikel over kanker en voetproblemen op onze blogpagina.

Chemotherapie en voetproblemen

Chemotherapie is een belangrijke veroorzaker van voetproblemen. Met behulp van chemotherapie wordt de celdeling afgeremd. Dit geldt niet alleen voor de beschadigde kankercellen maar ook voor de gezonde cellen. Een voetaandoening die bij chemotherapie veel voorkomt is neuropathie: niet functionerende of beschadigde zenuwen.

Kanker? Laat je niet onder de voet lopen!

Interprofessionele standaard
Sluiten