U bevindt zich hier : Kwaliteit van zorg » HBO Bacheloropleiding Podotherapie

HBO Bacheloropleiding PodotherapieEen podotherapeut is gespecialiseerd in voetproblemen en houding- en bewegingsklachten. Hij behandelt mensen met pijnklachten bij het lopen, mensen met grote kans op problemen door diabetes of reuma, maar ook kinderen en sporters. De podotherapeut doet onderzoek en bedenkt vervolgens een oplossing.

Een podotherapeut kan zich nog verder specialiseren, bijvoorbeeld in sport. Een sporter van elk niveau kan klachten krijgen of een blessure oplopen. Als podotherapeut moet je op de hoogte zijn van schoenen, bewegingen en veelvoorkomende blessures bij verschillende sporten. Je analyseert de bewegingen van de (top)sporter en adviseert over schoenen, training en belastbaarheid. Indien nodig doe je aanpassingen aan de schoen of overleg je met de sporter en zijn trainer over een hersteltraject.  

Het werk van de podotherapeut is dus eigenlijk een combinatie van gezondheidszorg, bewegen en techniek. 

De bacheloropleiding podotherapie is een erkende vierjarige voltijdopleiding. Als je geslaagd bent dan mag je de beschermde titel ‘podotherapeut’ dragen. Afhankelijk van je interesse kun je je daarna nog specialiseren of een masteropleiding doen. Ga je liever direct aan de slag dan kan dat ook. Je bent als podotherapeut verzekerd van een baan!

De opleiding Podotherapie wordt aangeboden op:

Buitenlands diploma

Een podotherapeut die in het buitenland een opleiding heeft gevolgd moet eerst een aantal zaken regelen voordat hij in Nederland aan de slag kan als podotherapeut.

Lees meer

Post-HBO specialisaties

Fontys Hogeschool biedt twee post-HBO opleidingen aan voor podotherapeuten. Beide opleidingen duren twee jaar. De specialisaties kun je alleen volgen met een afgeronde opleiding podotherapie en afgeronde cursus Evidence Based Practice.

Diabetespodotherapeut

Diabetespodotherapeuten hebben kennis en vaardigheden op het gebied van diabetes mellitus, diagnostiek en behandeling van de diabetische voet, diabetische ulcera en biomechanische analyses.
Zij zijn geschoold in het geven van specifieke voorlichting over de diabetische voet. Ook initiëren en voeren de gespecialiseerde podotherapeuten wetenschappelijk onderzoek uit.

Sportpodotherapeut

Een sportpodotherapeut is gespecialiseerd in het voorkomen, herkennen en behandelen van klachten bij atleten van elk niveau. Het doel is om de kwaliteit van het sporten te verbeteren. Bij het onderzoek en de (preventieve) behandeling richt de sportpodotherapeut zich op het houden en herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Een verstoorde balans kan invloed hebben op het ontstaan van sportblessures. 
Bij de opleiding leer je diverse sporten te analyseren, een gedegen bewegingsanalyse te maken en de juiste therapie toe te passen. 

Kijk voor meer informatie op de website van Fontys Hogeschool.

NVvDP
KP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten