Veelgestelde vragen

  • Wordt podotherapie vergoed?

    De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. Je kunt dit nakijken in de polis, navragen bij je zorgverzekeraar of opzoeken in het overzicht op deze website.

  • Doet een podotherapeut ook pedicurebehandelingen?

    Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut de behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.

  • Wat is het verschil tussen een podotherapeut en podoloog?

    Een podotherapeut in Nederland heeft de 4-jarige hbo-bachelor opleiding podotherapie afgerond. Podotherapeut is een bij wet beschermde titel. Dit is vastgelegd in de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG), artikel 34.

    Podotherapeuten die in België zijn opgeleid hebben daar hun 'bachelor in de podologie' gehaald. Ook in België is het een erkend beroep, maar daar wordt een podotherapeut dus podoloog genoemd.

    Een (register)podoloog behandeld voetklachten, maar heeft een andere opleiding gevolgd dan een podotherapeut. Een (register)podoloog is niet vastgelegd in de Wet BIG en doet geen voorbehouden handelingen. In Nederland is de titel (register)podoloog niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS. Het is een zogenoemd vrij beroep, wat betekent dat iedereen deze titel mag dragen.

    Klik hier voor de pdf: Objectieve overeenkomsten en verschillen podotherapeuten en registerpodologen

  • Wat is de levensduur van een podotherapeutische zool?

    Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Er wordt altijd aangeraden om jaarlijkse op controle te komen om o.a. de toestand van de zolen te beoordelen. Het is dan wel vaak nodig de zool op te knappen bijvoorbeeld door de bovenlaag/deklaag te vervangen.
    De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder ze worden gebruikt. Ook de mate waarin iemand transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.

  • Ik ben niet tevreden over mijn podotherapeut. Wat nu?

    Het kan gebeuren dat je niet tevreden bent en een klacht heeft over de behandeling, de werkwijze of het contact met de podotherapeut gaat. Het is belangrijk om dit kenbaar te maken. Hoe je een klacht kunt indienen vind je in de klachtprocedure.

  • Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een voetverzorg(st)er/ pedicure?

    Tenen verzorging teennagelEen podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of (medisch) pedicure verzorgt en analyseert de voeten vaak structureel door bijvoorbeeld eelt te verwijderen, nagels te knippen of likdoorns te verwijderen.
    Er zijn pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of met reuma. Een podotherapeut verzorgt de voeten niet, maar probeert de oorzaak van de pijn te zoeken en daarbij een oplossing te bedenken.

    Binnen de voetengezondheidszorg werken de verschillende disciplines nauw met elkaar samen. Op het gebied van de diabetische voet vervult de podotherapeut een coördinerende rol en kan andere paramedici opnemen in het behandelplan. Dit alles met als doel om de diabetespatient adequaat te behandelen.

Sluiten