U bevindt zich hier : De podotherapeut » Nieuws & blogs » Unieke samenwerking om amputaties te voorkomen

Unieke samenwerking om amputaties te voorkomen

Beperkt door de coronamaatregelen hebben de podotherapeuten het voortouw genomen in nieuwe vormen van samenwerken. Via een online webinar hebben 4500 zorgprofessionals in de voetengezondheidszorg de samenwerking met elkaar versterkt. In 3 gratis online webinars zijn 4500 zorgprofessionals geïnformeerd over alle wijzigingen op het gebied van diabetische voetzorg, die voortkomen uit de nieuwe Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera : de nieuwe zorgstandaard die vanaf 1 januari 2021 leidend is. Een waardevolle samenwerking in deze bijzondere tijd,  waardoor het geloof om samen amputaties bij diabetespatiënten te kunnen voorkomen nog verder is gegroeid.

Diabetische voetzorg is complex en gebaseerd op het voorkomen van wonden (ulcus) bij mensen met diabetes mellitus die kunnen leiden tot een amputatie. In Nederland is er een hoge standaard op het gebied van de voetengezondheidzorg. Binnen deze sector zijn verschillende zorgprofessionals werkzaam zoals de huisarts, praktijkondersteuner, podotherapeut en medisch pedicure. Al deze disciplines zijn gespecialiseerd in specifieke behandelgebieden en verschillen van elkaar op het gebied van opleiding en bevoegdheden. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor de diabetische voetzorg, waarin samenwerking en communicatie hoog in het vaandel staan.

Effectieve samenwerking

Goede samenwerking is het sleutelwoord om kwalitatief hoogwaardige voetzorg te kunnen bieden aan de steeds groter wordende groep diabetespatiënten in Nederland. Om die reden hebben diverse podotherapiepraktijken in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten het voortouw genomen. In drie online webinars van 1,5 uur werden de kijkers stap voor stap meegenomen in de vernieuwde werkwijze en alle aspecten die hieraan verbonden zijn. Tijdens de uitzending konden vragen worden gesteld, die live werden beantwoord. Resultaat: een aantrekkelijke inhoudelijke, educatieve bijscholing met als doel complicaties bij mensen met diabetes mellitus te voorkomen.

Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera

De nieuwe Zorgmodule Preventie Diabetische Voetulcera vervangt de versie uit 2014. Naast een aanscherping op basis van nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen, zijn ook verbeteringen op basis van praktijkervaringen in deze versie meegenomen. Daarnaast is een landelijk kader geschapen om de zorg doorlopend te verbeteren en de kwaliteit te borgen. In de opbouw van de zorgmodule is een duidelijk onderscheid aangebracht tussen inhoudelijke- en organisatorische aspecten om de leesbaarheid te verbeteren.

Inhoudelijke registratie webinar

Voor alle voetzorgprofessionals die niet in de gelegenheid waren het webinar te volgen of het nogmaals willen terugzien is een inhoudelijke registratie van het webinar beschikbaar.

Daarnaast zijn alle vragen die zijn voortgekomen uit het webinar opgenomen in een FAQ - Implementatie Zorgmodule 2019.

15-02-2021
Terug

< terug

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten