U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Wat-beweegt-jou

Wat beweegt (sport)podotherapeuten?

Wat-beweegt-jou?Voetbal, basketbal, hardlopen, wielrennen of welke andere sport dan ook, (sport)podotherapeuten behandelen sporters en kijken daarbij goed naar wat voor de betreffende sport belangrijk is. Een bepaalde blessure kan namelijk bij een tennisser een hele andere oorzaak hebben als bij een wielrenner. Daarbij kijken zij ook altijd naar de doelen die een sporter stelt. Wil iemand 20 kilometer zorgeloos kunnen wandelen of traint iemand voor een halve marathon? Het doel van de (sport)podotherapeuten is duidelijk: zorgen dat iedereen klachtenvrij kan sporten op zijn eigen niveau. Hier vertellen ze meer over hun vak en wat hun beweegt.

“Een kleine verandering kan een groot verschil maken”

ref:caption

Bram van Waes is als sportpodotherapeut gespecialiseerd in hardlopen. Dat betekent een heel breed scala aan sporters: beginnende hardlopers met klachten door overbelasting of verkeerde looptechniek, fanatieke amateurs die hun prestaties willen verbeteren, maar ook topsporters.

Met de nieuwste technieken, zoals het run 3D systeem, worden gedetailleerde loopanalyses gemaakt. De sporter ziet zichzelf als het ware in een videogame lopen. Bram werkt op diverse locaties in Hilversum waar meerdere zorgprofessionals werken, onder andere fysiotherapeuten, diëtisten en oefentherapeuten.

“Ik snap de mindset van een topsporter”

ref:caption

De zussen Sharon en Myrthe Beld werken met sporters waaronder veel topsporters in een groot sportmedisch centrum in Amsterdam. Hier werken verschillende disciplines samen. Het maakt niet of een sporter bij de fysiotherapeut, podotherapeut of sportarts binnenkomt, er wordt gebruik gemaakt van elkaars expertise. De (sport)podotherapeut begint met een uitgebreid onderzoek. De manier van lopen wordt in kaart gebracht en er wordt een bewegingsanalyse gemaakt, specifiek gericht op bewegingen die horen bij de betreffende sport.

Als ex-topbasketballers snappen Sharon en Myrthe de mindset van een topsporter goed. De wil om zo snel mogelijk helemaal fit te zijn om te kunnen presteren. Gaan voor het hoogst haalbare. De kunst is om dat op een verstandige manier te doen. Het gaat niet alleen om fit worden, maar vooral ook om fit blijven. Wat is daarvoor nodig? Dat is een mooi samenspel tussen verschillende partijen en belangen.

Lees meer over podotherapie en topsport

Lees meer over podotherapie en basketbal


“Alle kinderen moeten pijnvrij kunnen bewegen en sporten”

ref:caption

In zijn werk als podotherapeut heeft Lars Fuit zich gespecialiseerd in kinderpodotherapie en sportpodotherapie voor kinderen. Lars werkt in een centrum dat helemaal gericht is op kinderen met niet alleen podotherapeuten, maar ook fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten en manueel therapeuten.

Bij kinderen moet je rekening houden met de fase van hun ontwikkeling en groei. Gecombineerd met sport is dat een mooie uitdaging. Kinderen die sporten moeten het leuk hebben en zonder problemen lekker kunnen bewegen. Voorkomen van klachten is ook heel belangrijk. Je gunt elk kind een gezonde toekomst zonder blessures of fysieke klachten.

Lees meer over kinderen en sport

"Vergeet je sportende voeten niet"

ref:caption

Annabelle Pont ademt sportpodotherapie. Ze werkt op twee verschillende locaties in Tilburg en Son en Breugel samen met fysiotherapeuten, sportartsen en revalidatieartsen. Als (sport)podotherapeut  stelt Annabelle de sporter centraal en kijkt niet alleen naar de klacht of blessure.

Natuurlijk is de blessurebehandeling belangrijk, maar het draait om meer dan dat. Hoe zorg je ervoor dat een sporter optimaal en pijnvrij kan bewegen? De begeleiding moet heel specifiek op de sporter en zijn sport worden afgestemd. Je kunt Annabelle dan ook overal tegenkomen, van klimhal tot schaatsbaan.

Lees meer over podotherapie en wielrennen

“We kijken naar hoe iemand beweegt, materiaal, kracht én mobiliteit”

ref:caption

Mark Schreurs is sportpodotherapeut in een sportmedisch centrum en wielerpodotherapeut bij team DSM. Om een sporter goed te kunnen begeleiden is het belangrijk om samen te werken met andere disciplines. Het doel van de sporter staat centraal en iedereen levert vanuit zijn eigen vakgebied een bijdrage. Als podotherapeut kijk je naar de fysiek, beweeglijkheid en belastbaarheid van een sporter.

Bij wielrenners is ook het materiaal heel belangrijk. De schoen moet goed zitten en de schoen moet goed op het pedaal klikken. Voor afstelling van de fiets wordt samengewerkt met een bikefitter. Het gaat soms echt om millimeters, maar met een ideale houding op de fiets kun je betere prestaties leveren.

Lees meer over podotherapie en wielrennen

“De sport is leidend, niet de blessure”

ref:caption

Ingrid Jansen is sportpodotherapeut en manueel therapeut in Eindhoven en Weert. Sporters ondersteunen om hun doelen te bereiken is waar het om draait. Als er sprake is van een blessure dan heeft herstel prioriteit, maar preventie is net zo belangrijk. Het doel van de (sport)podotherapeut is: zorgen dat iemand blessurevrij kan blijven sporten.

Voor Ingrid zijn de sporter en de sport leidend in de behandeling, niet de blessure. Bij een tennisser heeft een bepaalde blessure een andere oorzaak dan bij een wielrenner. De weg naar herstel vraagt ook om een andere aanpak waarbij altijd rekening wordt gehouden met wat de sporter wil bereiken ongeacht zijn of haar niveau. Of iemand traint voor 5 kilometer hardlopen of een triathlon maakt niet uit.

Lees meer over podotherapie en triathlon

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten