U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Sport » Triathlon

Triathlon

Een relatief kleine sport die aan populariteit wint is de triathlon. (Sport)podotherapeut Ingrid Janssen ziet in de praktijk dat steeds meer sporters overstappen naar triathlon. De ultieme uitdaging is de Iron Man, de hele triathlon, hierbij zwem je 3800 meter, zit je 180 kilometer op de fiets en loop je tot slot een marathon van 42,2 kilometer. Er zijn ook kortere varianten met minder lange afstanden; een achtste, een vierde of een halve triatlon. 

Met de groei van het aantal triatleten ontstaan ook steeds meer blessures. Binnen de (sport)podotherapeutische praktijk worden zowel wielrenners als hardlopers begeleid. Beide sporten zijn onderdeel van de triathlon. Volgens (sport)podotherapeut Ingrid Janssen moet je de triathlon niet bekijken als drie losse sporten, maar juist de combinatie hiervan.

“Door de factor vermoeidheid en de gevolgen daarvan op de bewegingen bij het hardlopen zal het onderzoek bij een triatleet niet anders zijn, maar de kaders voor analyse en de behandeling wel. De moeilijkheid is juist dat je in een keer door moet van de ene sport naar de andere sport en vermoeidheid een rol gaat spelen. Elke sport vraagt een andere werking en lengte van spieren, daarbij hebben de sporten een andere cadans. Na het zwemmen zitten ze langdurig in een fietshouding en daarna moet er worden omgeschakeld naar een strekkende beweging bij hardlopen. Door vermoeidheid ontstaan (kinematische) veranderingen in met name de hardloopbeweging. De hardloop- en fietsschoenen kunnen makkelijk en snel aangedaan worden door respectievelijk een elastische en een klittenbandsluiting. De schoenen zijn wat minder stevig waardoor de functionaliteit vaak minder is. De belasting van onder andere de voeten is daardoor hoger.”

De reden voor een triatleet om een (sport)podotherapeut te raadplegen kan verschillend zijn. Voor de ene atleet is het doel om blessurevrij te kunnen sporten en voor de andere om snellere tijden neer te zetten. Er volgt allereerst een onderzoek met bewegingsanalyses van het hardlopen en fietsen. De (sport)podotherapeutische behandeling richt zich op verhogen van de efficiency tijdens het wielrennen, zodat onnodige bewegingen en vermoeidheid geminimaliseerd worden. Daardoor woorden ook ‘verkeerde’  bewegingen gecorrigeerd die blessures kunnen veroorzaken tijdens het wielrennen en hardlopen. Hiervoor kan de (sport)podotherapeut  sportzolen aanmeten of aanpassingen in de schoen maken.

29-07-2021
Terug

< terug

KP
NVvDP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten