U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Sport » Een zomer vol (top)sport

Elke sporter stelt zijn eigen doelen op zijn eigen niveau

Een zomer vol (top)sport

Doe je mee?

De zomer van 2021 is een fantastische zomer voor de sportliefhebber; EK hockey, EK voetbal, Wimbledon, Tour de France, de Olympische Spelen, EK volleybal. Na een jaar waarin evenementen werden afgelast of uitgesteld komt tijdens deze zomermaanden alles samen. Publiek mag de stadions weer in en wie geen kaartjes heeft kan zijn favoriete sporten gewoon thuis live op televisie volgen.

Voor de liefhebbers een sportzomer om van te smullen. Maar een zomer vol topsport zegt niet zoveel over de sportactiviteiten van de gemiddelde Nederlander. Volgens recente peilingen is het niet zo best gesteld met het aantal actieve sporters in Nederland. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders van 4 jaar en ouder sport wekelijks. Kinderen en jongeren sporten het meest en ouderen het minst, maar er is onder jongeren wel een daling te zien. Helaas, want jong geleerd is oud gedaan. Sporten is belangrijk voor jong en oud; het is goed voor je gezondheid, je conditie wordt beter en je wordt er blij van.

Sporters in de praktijk

Dat kan (sport)podotherapeut Sharon Beld beamen. Zij ziet veel enthousiaste sporters in de praktijk, die heel graag willen. “In het sportmedisch centrum waar ik werk is iemand die twee keer per dag een flinke wandeling maakt net zo welkom als een topsporter. We behandelen sporters, mensen die er alles aan willen doen om fit en actief te blijven, die meehelpen om hun klacht te verhelpen of op zoek gaan naar preventie om klachten te voorkomen. Elke sporter stelt zijn eigen doelen op zijn eigen niveau. De uitdaging voor ons als behandelaars zit ‘m vaak in zoeken naar de juiste begeleiding. Iemand wil graag. Dat betekent dat we de juiste balans moeten vinden tussen belasting en belastbaarheid. Soms moet je mensen een beetje afremmen. Je moet dus heel goed kijken wie je voor je hebt. ”

Voetdrukmeting en loopanalyse

In het sportmedisch centrum werken meerdere disciplines samen. Op een laagdrempelig manier kan gebruik worden gemaakt van elkaars expertise. Sharon: “Een behandeling bij de (sport)podotherapeut begint met een uitgebreide intake. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek om de manier van lopen in kaart te brengen. Podotherapie begint bij de voeten. Dat is de basis. Een verkeerde stand of beperking in het functioneren van de voeten is vaak de oorzaak van klachten in de enkels, (onder)benen, knieën, heupen, bekken en de rug. We doen fysiek onderzoek en maken gebruik van een geavanceerde loopband om loopanalyses te maken waarbij we rekening houden met de bewegingen die bij een bepaalde sport horen. Als we een duidelijk beeld hebben, maken we samen met de sporter een behandelplan. Als het nodig is dan schakel ik een van mijn collega’s in het sportcentrum, bijvoorbeeld een van de fysiotherapeuten, in om mee te sparren. De behandeling is erop gericht om iemand zo snel mogelijk weer klachtenvrij en fit te krijgen. Bij een behandeling kun je onder andere denken aan oefentherapie, manuele therapie, taping, podotherapeutische zolen, schoenaanpassingen en ortheses. En minstens zo belangrijk: preventie. Hoe zorgen we ervoor dat iemand klachtenvrij blijft?”

20-07-2021
Terug

< terug

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten