U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Sport » Een zomer vol sport

Elke sporter stelt zijn eigen doelen op zijn eigen niveau.

Een zomer vol sport

Doe je mee?

De zomer van 2021 is een fantastische zomer voor de sportliefhebber; EK hockey, EK voetbal, Wimbledon, Tour de France, de Olympische Spelen, EK volleybal. Na een jaar waarin evenementen werden afgelast of uitgesteld komt tijdens deze zomermaanden alles samen. Publiek mag de stadions weer in en wie geen kaartjes heeft kan zijn favoriete sporten gewoon thuis live op televisie volgen.

Voor de liefhebbers een sportzomer om van te smullen. Maar een zomer vol topsport zegt niet zoveel over de sportactiviteiten van de gemiddelde Nederlander. Volgens recente peilingen is het niet zo best gesteld met het aantal actieve sporters in Nederland. Slechts iets meer dan de helft van de Nederlanders van 4 jaar en ouder sport wekelijks. Kinderen en jongeren sporten het meest en ouderen het minst, maar er is onder jongeren wel een daling te zien. Helaas, want jong geleerd is oud gedaan. Sporten is belangrijk voor jong en oud; het is goed voor je gezondheid, je conditie wordt beter en je wordt er blij van.

Sporters in de praktijk

Dat kan (sport)podotherapeut Sharon Beld beamen. Zij ziet veel enthousiaste sporters in de praktijk, die heel graag willen. “In het sportmedisch centrum waar ik werk is iemand die twee keer per dag een flinke wandeling maakt net zo welkom als een topsporter. We behandelen sporters, mensen die er alles aan willen doen om fit en actief te blijven, die meehelpen om hun klacht te verhelpen of op zoek gaan naar preventie om klachten te voorkomen. Elke sporter stelt zijn eigen doelen op zijn eigen niveau. De uitdaging voor ons als behandelaars zit ‘m vaak in zoeken naar de juiste begeleiding. Iemand wil graag. Dat betekent dat we de juiste balans moeten vinden tussen belasting en belastbaarheid. Soms moet je mensen een beetje afremmen. Je moet dus heel goed kijken wie je voor je hebt. ”

Voetdrukmeting en loopanalyse

In het sportmedisch centrum werken meerdere disciplines samen. Op een laagdrempelig manier kan gebruik worden gemaakt van elkaars expertise. Sharon: “Een behandeling bij de (sport)podotherapeut begint met een uitgebreide intake. Daarna volgt een uitgebreid onderzoek om de manier van lopen in kaart te brengen. Podotherapie begint bij de voeten. Dat is de basis. Een verkeerde stand of beperking in het functioneren van de voeten is vaak de oorzaak van klachten in de enkels, (onder)benen, knieën, heupen, bekken en de rug. We doen fysiek onderzoek en maken gebruik van een geavanceerde loopband om loopanalyses te maken waarbij we rekening houden met de bewegingen die bij een bepaalde sport horen. Als we een duidelijk beeld hebben, maken we samen met de sporter een behandelplan. Als het nodig is dan schakel ik een van mijn collega’s in het sportcentrum, bijvoorbeeld een van de fysiotherapeuten, in om mee te sparren. De behandeling is erop gericht om iemand zo snel mogelijk weer klachtenvrij en fit te krijgen. Bij een behandeling kun je onder andere denken aan oefentherapie, manuele therapie, taping, podotherapeutische zolen, schoenaanpassingen en ortheses. En minstens zo belangrijk: preventie. Hoe zorgen we ervoor dat iemand klachtenvrij blijft?”

Kinderen en sport

Sportliefhebber Lars Fuit heeft zich als podotherapeut gespecialiseerd in kinderen en sport. “Kinderen moeten zonder problemen en met plezier gewoon lekker kunnen bewegen en sporten. Dat geldt voor elke fase in hun groei en ontwikkeling. Kinderen die sporten en bewegen maken allerlei bewegingen die goed zijn voor hun motorische ontwikkeling; ballen gooien of trappen, met een stick slaan, zwemmen. Podotherapeuten kijken dan ook niet alleen naar de voeten, maar naar het hele kind en zijn bewegingspatroon. Het onderzoek is heel breed om te kunnen achterhalen waar klachten precies vandaan komen. We laten kinderen natuurlijk lopen en rennen, maar vragen ook naar de fysieke gesteldheid van hun ouders en familie. Je kunt namelijk ook daarin op elkaar lijken. Het doel van de behandeling is om er voor te zorgen dat kinderen probleemloos alles kunnen doen. Dat kan bijvoorbeeld door schoenadvies, rekoefeningen of podotherapeutische zolen. Preventie is eigenlijk nog beter. Als we op jonge leeftijd iets kunnen doen om problemen te voorkomen, zodat ze in de pubertijd geen klachten krijgen. Maar ook voor later als ze ouder zijn. We gaan voor een leven lang lekker vrij bewegen en sporten. Het percentage gezonde sporters in Nederland moet omhoog!”

20-07-2021
Terug

< terug

KP
NVvDP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten