U bevindt zich hier : De podotherapeut > Algemeen

Zere voeten?
Blijf er niet mee doorlopen!
Vind een Podotherapeut

Wat doet de podotherapeut?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in voetproblemen en houding- en bewegingsklachten. Ervaar je pijnklachten? Loop er niet mee door, maar maak een afspraak bij een podotherapiepraktijk. De podotherapeut doet onderzoek en bedenkt vervolgens een oplossing; dat kan een op maat gemaakte zool zijn, maar ook oefeningen, een orthese of een behandeling. Ook als je specifiekere klachten hebt, bijvoorbeeld als gevolg van diabetes, reuma of een oncologische behandeling dan kun je bij de podotherapeut terecht.

Aandachtsgebieden

Voor mensen met diabetes is het belangrijk om hun voeten regelmatig te (laten) controleren, omdat diabetes een verhoogd risico geeft op wondjes die slecht genezen. Reuma zorgt voor andere specifieke klachten, zoals pijnklachten aan gewrichten, spieren, pezen en botten. Diabetes en reuma zijn aandachtsgebieden waarvoor een podotherapeut specifieke kennis en ervaring nodig heeft. Binnen de podotherapie zijn er naast diabetes en reuma ook nog de aandachtsgebieden sport, kind en oncologie.

Onderzoek en behandeling

Als je bij de podotherapeut komt met voetproblemen of klachten bij beweging dan krijg je eerst een intakegesprek met een onderzoek. Daarna volgt een behandeling of advies. Er is geen standaard behandeling. De klachten die mensen ervaren zijn zeer divers en de behandelingen dus ook.

De behandeling wordt afgestemd op de persoon. Hierbij kun je denken aan:

Behandelmogelijkheden


Herken je onderstaande klachten?

  • Standafwijkingen of vormafwijkingen van de voet, zoals platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen;
  • Teenafwijkingen, zoals hamertenen, klauwtenen of scheefstaande grote tenen;
  • Nagelproblemen, bijvoorbeeld ingegroeide nagels of schimmelnagels;
  • Huidproblemen, bijvoorbeeld eeltvorming of likdoorns;
  • Overbelastingsklachten, een afwijkende voetstand en pijn
  • Voetproblemen door slecht passend schoeisel
  • Vermoeidheidsklachten
  • Problemen in de knie, heup of rug

Maak dan een afspraak met een podotherapeut. In het overzicht met vergoedingen kun je nakijken of de behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Zoekt u een podotherapeut?

NVvDP
KP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten