U bevindt zich hier : De podotherapeut » Aandoeningen » Ingegroeide teennagel

Ingegroeide teennagel

Je hebt een ingegroeide teennagel als de rand van een nagel - meestal die van de grote teen – begint in te groeien in de huid aan de zijkant van de teen. Dit kan een scherpe piek of een dikkere rand van de nagel zijn. Het veroorzaakt pijn, zwelling, ontsteking en zelfs infectie omdat de huid wordt gebroken door de nagel die er in drukt.

De infectie wordt veroorzaakt door bacteriën die de hele tijd aanwezig zijn in onze voeten, sokken en schoenen, of door bacteriën die daar komen door de instrumenten die we gebruiken om onze nagels knippen.

Oorzaken van ingegroeide teennagels

  • Natuurlijk toegenomen kromming van de nagel;
  • Slecht zelf knippen of behandeling;
  • Trauma, zoals iets te laten vallen op de teen of het krijgen van een trap erop;
  • Slecht passende schoenen;
  • Abnormale voet functie;
  • Schimmelinfecties.

Hoe ziet een ingegroeide teennagel eruit?

Meestal zwelt de huid aan de ingegroeide kant op en is ontstoken. De pijn is erger tijdens het wandelen met name in dichte schoenen. Als de huid is doorboord, probeert de huid de wond te genezen en ontstaat een heldere rode groei van huid. Bovendien veroorzaken bacteriën een infectie waar pus uitloopt. Als het stuk van de nagel niet wordt verwijderd, wordt het alleen maar erger!

Behandeling

Is er geen sprake van een infectie dan kan de podotherapeut het probleem verhelpen door bekwaam en zorgvuldig snijden. Je krijgt uiteraard ook advies over hoe je het beste zelf je nagels kunt knippen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Hardnekkige gevallen vereisen een operatie onder plaatselijke verdoving. De kwellende randen moeten dan worden weggesneden en de nagelwortel moet worden verwijderd. Dit is een permanente oplossing die de nagel smaller maakt, maar er normaal laat uitzien.

12-10-2020
Terug

< terug

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten