Groei van de kindervoet

Van peuter tot puber, een kind moet vrij kunnen bewegen. Lekker spelen, rennen, ravotten en sporten in elke fase van de ontwikkeling van de kindervoet. De groei van de kindervoet is onder te verdelen in verschillende fases.

Pasgeborenen tot 1 jaar

Babyvoetjes hebben een dik vetkussen onder de voet en de botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld. Baby’s die gaan staan zetten de voeten eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzekere voortbewegen makkelijker te maken.

Vanaf 1.5 jaar

Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.

Trappelen

Baby’s en jonge kinderen spelen en trappelen graag met hun voetjes om zo spieren te ontwikkelen. Het is belangrijk dat deze bewegingen niet belemmerd worden door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes of te strakke sokjes. De eerste schoentjes zijn pas nodig als je kindje twee tot drie weken zelfstandig loopt. Deze schoentjes moeten een soepele en flexibele zool hebben en het trainen van de voetspiertjes niet belemmeren, ze dienen er vooral voor om de voetjes warm te houden en (buiten) te beschermen.

Tussen 2 en 3 jaar

Nu wordt de O-stand van de benen langzaam een  X-stand, de enkels vallen nu naar binnen. Er kan sprake zijn van knik- en platvoetjes. Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.

Vanaf 5 jaar

De benen en de voeten groeien meer en meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk aan verminderen.

Tussen 6 en 8 jaar

De stand van de X-benen herstelt zich waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Over het algemeen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is.

Spelen en bewegen

Een kind moet vrij kunnen spelen en bewegen. Soms geeft een kind zelf aan dat iets pijn doet en dan kun je daar iets aan doen. Maar het kan ook zijn dat een kind niet meer wil lopen, anders gaat lopen of bijvoorbeeld vaak struikelt. In dat geval kun je contact opnemen met een podotherapeut. De podotherapeut onderzoekt of de ontwikkeling van de kindervoet goed verloopt en geeft advies of indien nodig behandeling.

Sluiten