Kinderschoenen kopen

Kindervoeten groeien nu eenmaal snel. Voor de juiste maat wil je het liefst dat je kind schoenen past en een stukje gaat lopen of rennen in de winkel.

De juiste maat is belangrijk en een schoen moet natuurlijk ook lekker zitten. Het kopen van passende schoenen is vaak een uitdaging omdat een kind niet altijd goed aangeeft of een schoen lekker zit, maar meer bezig is met mooie kleuren, glitters en lampjes.

Een afspraak in de winkel heeft de voorkeur, maar als dit niet mogelijk is, dan is er online gelukkig keuze genoeg. Maar waar moet je dan op letten? Hoe bepaal je de juiste schoenmaat? We hebben een paar nuttige tips om je hierbij te helpen.

Voetlengte controleren

Voeten groeien de eerste twee tot drie jaar wel twee tot drie maten per jaar. Daarna gaat het iets minder hard, gemiddeld één tot twee maten per jaar. Daarom is het verstandig om de voeten van je kind meerdere keren per jaar te meten. Veel (kinder)schoenen hebben een losse binnenzool. Je kan dan de lengte controleren door de binnenzool uit de schoen te halen en de afdruk van de voet op de zool te bekijken. Als de afdruk van de tenen op de rand van de zool staat is de schoen te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste maat hebben kan je ook het kind op de binnenzool laten staan. Zorg dat je kind zo ver mogelijk naar achteren op de binnenzool staat en kijk hoeveel ‘groei’ ruimte er over is bij de tenen.  Het advies is om gemiddeld 1 -1,5 cm groeiruimte aan te houden. Tenen mogen aan de zijkant ook niet over de zool hangen. Dan zijn de schoenen in de neus te smal.

Als de binnenzool niet uitneembaar is dan kan je de voet zelf opmeten. Je kunt hiervoor speciale voetlengtemeters gebruiken, maar je kunt het ook zelf doen met papier, pen en een meetlat.

Voetlengte tekenen en meten

Leg een vel papier op de grond tegen een muur en laat je kind hier op staan. Zorg dat je kind met de hiel tegen de muur staat. Zet een streepje bij de langste teen, dat is meestal de grote teen of de teen daarnaast. Doe dit met allebei de voeten, omdat er verschil kan zitten tussen links en rechts. Meet nu de voetlengte in centimeters op: meet vanaf de muur tot aan het streepje wat je gezet hebt.

  1. In onderstaande maattabel kan je kijken welke voetmaat overeen komt met het aantal gemeten centimeters. Ga hierbij uit van de langste voet. Hou er wel rekening mee dat schoenmaten per merk of model kunnen verschillen en dat de tabel vooral bedoeld is om een indicatie te geven. Als je online schoenen gaat bestellen kan je het beste kijken of je bij de productinformatie op de website een maattabel kunt vinden waarin schoenmaat en centimeters staan vermeld.
  2. Laat je kind beide schoenen passen en kijk of de schoenmaat daadwerkelijk goed past. Dit kan je het beste doen door bij de neus van de schoen te voelen  of er ruimte over is bij de tenen. Eventueel kan je kind zijn teen omhoog trekken zodat je makkelijker kan voelen; als er een duimbreedte over is, is dat voldoende.

Een goede pasvorm

Als een kindje net begint met lopen en alleen binnenshuis loopt zijn sokjes met antislip aan de onderzijde voldoende. Wanneer een kindje ook buiten gaat lopen is het tijd voor de eerste schoentjes. De eerste schoentjes moeten een soepele en flexibele zool hebben zodat de voetspiertjes zich goed kunnen ontwikkelen. De schoentjes zijn vooral bedoeld om de voetjes te beschermen en warm te houden.

Na deze eerste fase zijn ook andere eigenschappen belangrijk. Allereerst: er mag wat ruimte zijn om te groeien, maar koop schoenen niet té groot. Een schoen die niet voldoende om de voet sluit, belemmert een goede afwikkeling. Let daarnaast ook op:

  • de juiste pasvorm, dat wil zeggen goede lengte en breedte;
  • een goede en stevige sluiting over de bovenzijde (wreef) van de voet, met veters of klittenband;
  • een flexibele zool voor een goed afwikkeling;
  • het buigpunt van de schoen moet onder de bal van de voet zitten, ter hoogte van het grote teengewricht;
  • een lage en brede hak.
  • Als je kind wat langer zelfstandig kan staan, gemiddeld vanaf zo’n 2 jaar, is ook een stevige hielomsluiting aan te raden. Dat is de versteviging aan de achterzijde van de schoen.

Schoenen van grote broer of zus

Kindervoeten groeien snel en kinderschoenen zijn vaak snel alweer te klein. We krijgen regelmatig de vraag of je schoenen die te klein zijn geworden, aan een jonger broertje of zusje kunt geven. Schoenen verliezen door het dragen stevigheid en de loopzool kan slijten. Het wordt daarom meestal afgeraden om gedragen schoenen door te geven. Zijn schoenen nagenoeg ongedragen dan hoeft het geen problemen te geven. Het is dan dus wel belangrijk dat de schoenen in goede staat zijn en geen slijtage van de zool en binnenwerk vertonen.

Tabel Voetmaat Kinderen

Maat (EU)

Voetlengte kindervoet

16

9,4 tot 10 cm

17

10,1 tot 10,7 cm

18

10,8 tot 11,4 cm

19

11,5 tot 12,0 cm

20

12,1 tot 12,6 cm

21

12,7 tot 13,2 cm

22

13,3 tot 13,8 cm

23

13,9 tot 14,4 cm

24

14,5 tot 15,0 cm

25

15,1 tot 15,6 cm

26

15,7 tot 16,2 cm

27

16,3 tot 16,9 cm

28

17,0 tot 17,6 cm

29

17,7 tot 18,3 cm

30

18,4 tot 19,0 cm

31

19,1 tot 19,7 cm

32

19,8 tot 20,4 cm

33

20,5 tot 21,1 cm

34

21,2 tot 21,8 cm

35

21,9 tot 22,5 cm

36

22,6 tot 23,1 cm

37

23,2 tot 23,8 cm

38

23,9 tot 24,5 cm

39

24,6 tot 25,2 cm

Sluiten