Mijn kind wil sneakers

Kind voetbal in zaal.jpg

De juiste schoen en de juiste schoenmaat zijn belangrijk voor een kind in de groei, maar hoe weet je als ouder wat de beste schoen is voor je kind. Waarschijnlijk loopt jouw kind net als veel van zijn klasgenootjes graag op sneakers. 

En net als veel andere ouders vraag je je af of het slecht is om vaak op sneakers te lopen.

Allereerst ter geruststelling: lopen op sneakers hoeft geen probleem te zijn. Bij de aanschaf van nieuwe schoenen is de pasvorm het allerbelangrijkst. Verder moet een schoen stevig zijn, zowel de hiel als  het ‘bovenwerk’. Het gaat dus niet om de schoensoort, maar om de pasvorm. Ook de prijs zegt niet zoveel. Een dure merkschoen is niet automatisch de beste schoen. De prijs van een dure merkschoen wordt voor een deel bepaald door de populariteit van het merk.

Stevig en met een goede pasvorm

Een kinderschoen kan dus best een sneaker zijn met een goede pasvorm en voldoende stevigheid. Let er dan wel op dat bij de hiel de kap van het hakstuk niet ingedrukt kan worden. Ook het middelste deel van de onderzool van de schoen ter hoogte van de voetholte moet vrij stijf zijn. Dit gedeelte geeft de meeste stabiliteit aan de voet. Bij de voorvoet moet de zool wel goed kunnen buigen, zodat de voeten goed afgewikkeld kunnen worden.  

De onderzool van de sneakers moet ook niet te zacht zijn. Bij veel sneakers is dat wel het geval. De schoenen zijn dan heel licht, maar geven erg weinig stabiliteit. Vooral als je kind een standsafwijking heeft, is een zachte onderzool niet goed. In de podotherapiepraktijk zien we dat een te zachte zool zelfs gaat vervormen in de afwijkende stand van de voet. De voet gaat daardoor nog meer in de afwijkende stand afwikkelen, met een verkeerde belastingen op spieren en gewrichten als gevolg. Dat kan klachten geven en pijnlijk zijn.

Klittenband of veters?

Een schoen met klittenband geeft vooral gemak. Kinderen vinden het fijn om zelf gemakkelijk hun schoenen aan en uit te kunnen trekken. Dat is natuurlijk ook heel fijn en het kan geen kwaad om af en toe klittenbandschoenen te dragen. Maar het beste voor kindervoeten is een veterschoen, omdat deze steviger om de voet zit en dus meer steun geeft.  Zeker als je een bewegelijk kind hebt, en dat zijn de meeste, is een veterschoen de beste optie. Die kun je veel strakker aantrekken.

Extra tips

  • Wat kun je als ouder doen om de voeten de goede ruimte te geven om te groeien?
  • Koop schoenen waarvan alleen het voorste zooldeel, onder de bal van de voet, buigbaar is.
  • Trek veters (of klittenband) strak genoeg aan. De hielkap zorgt voor stabiliteit, maar alleen als de veters niet te los zitten. En als de schoen te los zit kunnen kinderen met hun tenen gaan klauwen om de schoen ‘vast te houden’.
  • Controleer ook regelmatig de maat van de schoenen en sportschoenen. Veel kinderen hebben namelijk een hoge pijngrens. In de podotherapiepraktijk merken we dat een redelijk deel van de kinderen op te kleine schoenen loopt, maar nergens over klaagt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met podotherapeut Gonnie Heijgele.

Sluiten