Kanker? Laat je niet onder de voet lopen!

ouder paar aan de wandel

Bij de diagnose kanker staat de wereld ineens op zijn kop. Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Zowel emotioneel als lichamelijk vergt de diagnose het uiterste van het lichaam. 

Niet zelden komt een patiënt bij de behandeld arts vandaan, waarbij eenmaal buiten het besef komt dat problemen aan de voeten eigenlijk helemaal niet ter sprake zijn gekomen.

Chemotherapie en voetproblemen

Chemotherapie is een belangrijke veroorzaker van voetproblemen. Met behulp van chemotherapie wordt de celdeling afgeremd. Dit geldt niet alleen voor de beschadigde kankercellen, maar ook voor de gezonde cellen.

Neuropathie

Een voetaandoening die bij chemotherapie veel voorkomt is neuropathie: niet functionerende of beschadigde zenuwen. Kenmerkend voor neuropathie zijn een verminderde functie, een doof gevoel, tintelingen, branderig gevoel en pijn – vaak verergerd door aanraking. Een zachte steunzool kan in dit geval soms verlichting brengen. Ook bestaande voetproblemen kunnen verergeren. Bij bepaalde chemotherapieën kan ook schilfering en roodheid met pijnklachten ontstaan aan handen en/of voeten: het Handvoetsyndroom.

Handvoetsyndroom

Het Handvoetsyndroom komt voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen en veroorzaakt o.a. jeuk, roodheid van de huid, zwelling en pijn bij de palmen van de handen en/of de zolen van de voeten. Symptomen zoals hieronder weergegeven kunnen tekenen van het handvoetsyndroom zijn. Wanneer één van de symptomen wordt waargenomen terwijl je een behandeling tegen kanker ondergaat, dien je altijd contact op te nemen met je behandelend specialist.

Mogelijke kenmerken Handvoetsyndroom:

  • hyperkeratose of verdikkingen van de buitenste laag van de huid
  • roodheid van de huid
  • zwelling, wat kan leiden tot ingegroeide teennagel
  • blaren
  • tintelingen in de voeten
  • eelt vooral op de voetzool en steunpunten
  • gebarsten huid
  • het afschilferen van de huid
  • glazige, gevoelige huid

Ondersteuning en advies

Dus word je behandeld tegen kanker of ga je starten met een behandeling? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen aan de voeten. In afstemming met het behandelteam ondersteunt en adviseert de podotherapeut voor en tijdens de behandeling. Ook na de behandeling van kanker kunnen nog bijwerkingen aanwezig zijn of ontstaan.

Sluiten