U bevindt zich hier : De podotherapeut > Algemeen > Diabetes > Vergoedingen diabetes voetzorg

Kosten en vergoedingen

Het persoonlijke zorgprofiel is een vereiste om in aanmerking te komen voor vergoeding van diabetische voetzorg. Bij zorgprofiel 1 wordt alleen het jaarlijkse gerichte voetonderzoek uit de basisverzekering vergoed. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft hiervoor een maximumtarief vastgesteld. Nadat dit jaarlijkse gerichte voetonderzoek heeft plaatsgevonden, vindt vergoeding van de behandeling plaats vanuit de aanvullende verzekering. 

De vergoeding voor specialistische voetzorg (behandeling) wordt vanaf zorgprofiel 2 bekostigd uit de basisverzekering. Bij zorgprofiel 2 is er dan sprake van een Simm‘s 1 met een medische noodzaak of van een Simm’s 2 zonder verhoogde druk. Wanneer de behandeling alleen persoonlijke verzorging betreft wordt dit niet meer vanuit de basisverzekering vergoed.

Wanneer de zorg rechtstreeks door de podotherapeut bij de zorgverzekeraar of de zorggroep wordt gedeclareerd, ontvangt uw podotherapeut, afhankelijk van het vastgestelde zorgprofiel, een vaste vergoeding voor iedere patiënt die bij hem/haar bekend is. Dit is ongeacht het aantal behandelingen omdat sommige patiënten meer zorg nodig hebben dan andere patiënten om hetzelfde doel te bereiken.

Van het bedrag dat de podotherapeut ontvangt, betaalt deze vervolgens de kosten die bijvoorbeeld de pedicure heeft gemaakt in het behandeltraject. Je ontvangt zelf geen factuur.

Let op!

Sta je onder behandeling van een pedicure en is er geen persoonlijk behandelplan en een zorgprofiel vastgesteld door de podotherapeut? Dan wordt de behandeling niet meer vergoed uit de basisverzekering.

Voor de overige voetzorg die niet onder de basisverzekering valt, ontvang je een vergoeding van jouw zorgverzekeraar. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de levering van podotherapeutische inlegzolen. Het eigen risico is hierop niet van toepassing. Kijk voor de vergoedingen per zorgverzekeraar in het vergoedingenoverzicht op deze website. 

Vergoedingenoverzicht Podotherapie

KP
NVvDP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten