U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Diabetes » Vergoedingen diabetes voetzorg

Kosten en vergoedingen

De huisarts, internist of specialist ouderengeneeskunde stelt elk jaar tijdens een voetscreening vast welk risico iemand met diabetes heeft op het krijgen van voetwonden. Dit wordt de Sims classificatie genoemd. Bij de Sims classificatie hoort een zorgpakket dat aangeeft welke intensiteit aan voetzorg nodig is om de risico’s op het ontstaan van voetwonden te beperken. Afhankelijk van het zorgpakket wordt de voetzorg die nodig is voor mensen met diabetes georganiseerd en wordt ook de vergoeding hiervan bepaald.

Op basis van het zorgpakket stelt de podotherapeut een persoonlijk behandelplan op. Dat is vooral gericht op het verminderen van drukplekken aan de voeten. Het doel is om wonden te voorkomen die kunnen leiden tot amputatie van tenen, voeten of (onder)benen.

Basisverzekerde preventieve voetzorg

De vergoeding van alle medisch noodzakelijke voetzorg wordt betaald uit de basisverzekering. Dit geldt voor de voetzorg die wordt geleverd door de podotherapeut en door de medisch pedicure. Hiervoor geldt geen eigen risico. De podotherapeut declareert op basis van het zorgpakket een gemiddeld tarief bij de zorgverzekeraar en levert hiervoor de zorg die nodig is om voetproblemen te voorkomen. Doordat de vergoeding op deze manier is georganiseerd kunnen alle mensen met diabetes mellitus de voetzorg krijgen die voor hun nodig is.

Samenwerking podotherapeut en medisch pedicure

In het persoonlijke behandelplan staat de medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure beschreven. Deze zorg wordt door de medisch pedicure bij de podotherapeut in rekening gebracht. Hiervan ontvang je nooit een rekening. Als je met de medisch pedicure afspreekt dat je aanvullende (cosmetische) zorg wenst dan wordt dit extra in rekening gebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor het knippen van gezonde nagels, het masseren en insmeren van je voeten of als je ervoor kiest om de medisch pedicure aan huis te laten komen.

Podotherapeuten hebben samenwerkingsafspraken gemaakt met medisch pedicures. Vaak zal dit jouw eigen medisch pedicure zijn, maar het is ook mogelijk dat je behandeld wordt door een andere pedicure* of door de podotherapeut.

* Voetzorg bij mensen met diabetes mellitus mag geleverd worden door medisch pedicures en pedicures met het certificaat ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’.

Let op!

De overige voetzorg valt niet onder de basisverzekering. Of je hiervoor vergoeding krijgt is afhankelijk van je aanvullende verzekering. De vergoedingen voor voetzorg en podotherapeutische inlegzolen verschilt per verzekeraar. Kijk voor de vergoedingen per zorgverzekeraar in het vergoedingenoverzicht op deze website. 

Vergoedingenoverzicht Podotherapie

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten