Beweeg je fit

Voldoende bewegen is belangrijk om gezond en fit te blijven. Je verlaagt hiermee het risico op chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziekten, depressieve symptomen en botbreuken bij ouderen. Maar wat is voldoende? 

Moet je hardlopen of is wandelen ook goed? Is alleen intensief sporten gezond of een yogales ook? 
Eigenlijk is het allemaal goed. Volgens de beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen die de Gezondheidsraad in Nederland heeft opgesteld is het voor je gezondheid belangrijk om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen en daarnaast 2 keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Voor ouderen is het ook belangrijk om balansoefeningen te doen.

Minder zitten

Volgens onderzoek van het CBS lukte het in 2019 slechts ongeveer de helft van de Nederlanders om te voldoen aan de beweegrichtlijn. Voldoende beweging blijkt dus makkelijker gezegd dan gedaan. Door het thuiswerken en de lockdown om het coronavirus te stoppen zijn veel mensen ook nog eens minder gaan sporten. Samen sporten en de gezelligheid die dat met zich meebrengt zijn een belangrijke motivatie om te sporten. Als dat wegvalt ben je op jezelf aangewezen en dat blijkt voor veel mensen lastig.

Stofzuigen

Om voor de nodige beweging te zorgen kunnen poodotherapeuten wel wat adviezen geven. Veel zitten is niet goed voor je lijf. Onze spieren, botten en gewrichten zijn gebaat bij belasting en beweging. Probeer dan ook niet te lang achter elkaar te zitten, maar tussendoor zoveel mogelijk een activiteit te doen: dat kan iets in het huishouden zijn, lopend naar de winkel voor een boodschap, ijsberen tijdens een telefoongesprek of plan een wandeling tijdens de lunchpauze. Het gaat erom zo vaak mogelijk in beweging te komen gedurende de dag.

Aan de wandel

In coronatijd waren niet veel activiteiten mogelijk, maar wandelen kan altijd en is dan ook ongekend populair geworden. Zelfs mensen die wandelen eerder maar niets vonden, ervaren de positieve effecten van wandelen zowel fysiek als mentaal. Wandelen in de buitenlucht is ontspannend!

Podotherapeuten raden een flinke wandeling zeker niet af, maar voor wandelen geldt net als voor andere sporten en activiteiten: bouw het rustig op. Als je niet gewend bent om veel te wandelen, ga dan niet ineens een wandeling van een paar uur maken. Laat je voeten wennen aan de belasting en zorg voor geschikt en goed passend schoeisel. Het is vervelend als je last krijgt van blaren of bijvoorbeeld kramp in je tenen. Krijg je toch last dan kan een podotherapeut je weer op weg helpen door onderzoek te doen naar de stand van je voeten en je looppatroon. Met de juiste adviezen en indien nodig een behandeling kun je snel weer op pad.

Sluiten