Meer kans op voetproblemen bij diabetes

Wie diabetes heeft, loopt meer kans op voetproblemen. Het is daarom belangrijk om je voeten regelmatig te laten controleren, zodat je met de juiste voetverzorging complicaties kunt voorkomen. Hierbij hoort ook: zorgen voor schoenen die bij je voeten passen.

Met diabetes heb je kans op een verminderde doorbloeding van en naar je voeten. Minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar je voet, betekent meer kans op wondjes. Je huid gaat sneller kapot en geneest langzamer of zelfs niet. Een andere complicatie die zich kan voordoen, is beschadiging van de zenuwen waardoor het gevoel in je voeten minder wordt. Je voelt hitte, steentjes in je schoen of drukplekken niet meer waardoor ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

Voorkom complicaties

Je kunt zelf een aantal dingen doen om je voeten goed te verzorgen, zoals een verzorgende crème gebruiken om de huid soepel te houden en zorgen voor goed passende sokken zonder vervelende naden. Het is ook beter om niet op blote voeten te lopen, ook thuis niet. Draag altijd schoenen met een goede pasvorm, die comfort en stevigheid bieden zonder drukplekken.

Hoe kies je goede schoenen?

Je wilt zoveel mogelijk zonder problemen bewegen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Dat gaat het beste met schoenen die goed zitten. Kies voor in huis eventueel andere schoenen dan voor buiten, maar houdt er wel rekening mee dat de schoenen voor thuis ook stevig zijn en tegen een stootje kunnen. Hieronder vind je enkele tips voor het kiezen van goede schoenen.

  1. Koop schoenen altijd ’s middags. In de loop van de dag worden je voeten namelijk dikker. Loop in de winkel meerdere rondjes met beide schoenen aan. Dit kun je het beste doen bij een gespecialiseerde schoenenzaak, die samenwerkt met een podotherapeut.
  2. Draag je zolen of ortheses in je schoenen? Neem deze dan mee om te passen. Haal een uitneembaar voetbed uit de schoen die je gaat passen en kijk of de binnenzool vlak is. Je eigen zool moet vlak in de schoen liggen. 
  3. Let erop dat de vorm van de schoen aansluit bij de vorm van je voet. De schoenen mogen niet te spits toelopen en moeten voldoende ruimte bieden in de lengte en de breedte. Als je staat dan moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen.
  4. Voor de ondersteuning van je voet is een versteviging in de hiel belangrijk. Dat is een kap aan de achterkant van de schoen die niet gemakkelijk vervormt.
  5. Kies liever geen instappers. Schoenen met een veter- of klittenbandsluiting hebben over het algemeen een betere pasvorm. De wreefsluiting geeft extra stevigheid aan de voet en voorkomt het naar voren schuiven van de voet.
  6. Bij schoenen met een hak die hoger is dan 2 tot 3 cm ontstaat een verhoogde druk op de voorvoet. Dat is niet wenselijk dus kies liever schoenen met een hak van maximaal 3 cm. Voor een goede stabiliteit moet het wel een brede hak zijn.

Wil je meer weten of uitgebreider advies? Ga dan naar de podotherapeut bij jou in de buurt.

Sluiten