U bevindt zich hier : Zorgprofessional » NVvP Congres 2022 » Workshops & presentaties

NVvP congres 2022
Vrijdag 7 oktober
NBC Nieuwegein

Presentaties & workshops

Op vrijdag 7 oktober 2022 organiseert de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten voor alle leden het congres 'Expeditie Podotherapie'. Een mooie tocht waarin we vooruit kijken en nieuwe mogelijkheden willen ontdekken binnen en buiten de gebaande paden van de podotherapie.
Hieronder lees je meer over de plenaire presentaties en workshops. Aanvulling volgt z.s.m. 

Inschrijven  Dagprogramma 

Plenaire sessies

Het geheim van een succesvolle expeditie

Melvin Redeker

Als ruim 25 jaar bewandelt avonturier Melvin Redeker tijdens wereldwijde expedities de dunne lijn tussen veiligheid en grenzen verleggen. Daardoor ontwikkelde hij een uniek perspectief op samenwerken, veerkracht en omgaan met verandering.
Tijdens pionierstochten trotseerde Melvin sneeuwstormen in de Himalaya, beklom hij bergtoppen die nog nooit door een mens zijn begaan en ligt hij op de oceaanbodem oog in oog met een groep jagende orka’s. Alleen door het beste teamwork en het volste vertrouwen in elkaar is het mogelijk om dit soort uitdagingen aan te gaan.

Melvin deelt zijn doorleefde inzichten waarmee je de volgende dag aan de slag kunt om veerkracht te trainen, vertrouwen te creëren en de samenwerking te verbeteren.

De wereld aan je voeten

Mirjam Tuinhout

De toekomst voor de podotherapeut ziet er rooskleurig uit: genoeg werk voor iedereen, innovaties en interessante wetenschappelijke ontwikkelingen. De wereld ligt aan onze voeten! In 2024 zal de basisverzekering uitgebreid worden met een groot aantal chronische aandoeningen waarbij de podotherapeut een belangrijke rol krijgt toebedeeld.

Een steeds groter groeiende groep is belast met o.a. reuma, diabetes of een oncologisch traject. Wat betekent dit voor het werk van de podotherapeut en wat betekent dit voor jou persoonlijk? Podotherapeut, docent onderzoeker en ondernemer Mirjam Tuinhout geeft in deze plenaire sessie haar visie op deze ontwikkelingen.

Onderzoek 'Hakken in het zand'

Jerrid Bolt

Professor Jerrid Bolt is lector E-readiness, psycholoog en organisatieconsulent. Daarnaast is hij eén van de weinige Nederlanders aan de Universiteit van Leuven. Hij heeft 2 jaar onderzoek gedaan naar de veranderingsbereidheid van podotherapeuten in Europa.

Binnenkort zal het rapport 'Hakken in het zand' gepubliceerd worden, waarbij vooral Nederland afwijkende resultaten laat zien. Tijdens dit congres deelt hij alvast de eerste resultaten.

Workshops

Op zoek naar de zwakke schakel

Saskia de Waal

Terug naar de basis
Als podotherapeut heb je geleerd om voor een voet die proneert een anti-pronatiezool te maken. Maar wat nou, als de pronatie die je ziet geen oorzaak is van een probleem, maar een compensatie van een ander probleem. In deze workshop ga je ontdekken waarom je een andere vraag mag gaan stellen. Niet ‘hoe’ loopt iemand, maar ‘waarom’ loopt deze persoon zo.

En wat als we eens gaan denken in termen van ‘herstellen’ en ‘voorwaarden creëren’ in plaats van ‘steunen’ en ‘druk verdelen’. Waarbij we de basis voor herstel letterlijk in handen van de klant leggen. Want een voet is een kunstig bouwwerk, gemaakt om heel veel zelf te kunnen. Maar ook je klant kan heel veel zelf. Hoe mooi is het als wij die voet én de klant kunnen faciliteren om het écht zelf te kunnen.

In deze workshop neem ik jou graag mee in de reis die ik zelf heb gemaakt. Met als bestemming: een reproduceerbare én voorspelbare aanpak van klachten aan de onderste extremiteit.

Fasciitis Plantaris binnen 8 weken pijnvrij?

Nanda van der Linde

Wat als we nu eens echt de oorzaak van fasciitis plantaris kunnen vinden en behandelen? Wat als overpronatie in het looppatroon niet een vaststaand feit is, maar iets wat je structureel zou kunnen opheffen door de biomechanica in de voet te herstellen? En is de peesplaat dan gewoon een spier-pees unit die zonder overbelasting met een week of 6 hersteld is? En maakt het uit of je man of vrouw bent of hoe lang de klachten al aanwezig zijn?

Hoe mooi zou het zijn als je helemaal niet 1-2 jaar hoeft "uit te zitten" of de rest van je leven met zolen en schoenen hoeft te wisselen? Allemaal vraagstukken die we hopelijk kunnen beantwoorden aan het eind van het onderzoek waarbij de hypothese is dat de oorzaak niet alleen te vinden is in een verstoorde biomechanica van het looppatroon, maar ook te behandelen is door middel van orthomanuele therapie gecombineerd met een correctiezool. Tijdens de workshop word je meegenomen door de opzet van het onderzoek, de specifieke behandeling en de uitkomsten tot nu toe. Sta open voor het idee dat het looppatroon een efficiënt samenspel is van (voornamelijk) excentrische spierkrachten en de constructie van gewrichten en banden en dat we hier invloed op kunnen uitoefenen.

Expeditie Onderzoek

Marloes Tenten-Diepenmaat

Tijdens deze presentatie word je meegenomen in de wereld van onderzoek op het gebied van podotherapie. Om de kwaliteit van ons handelen te borgen en ons beroep te profileren is het van belang om inzichtelijk te maken wat ons werk oplevert. Naast tevredenheid van de patiënt gaat dat ook om het voorkomen van wonden, het verminderen van pijn, het verbeteren van fysiek functioneren en het verhogen van zelfregie om daardoor uiteindelijk bij te dragen aan het functioneren en participeren van mensen in de maatschappij.

Om dit te bereiken gaan we van start met Expeditie Onderzoek! Tijdens deze presentatie krijg je inzicht in de belangrijke onderzoeksthema’s voor podotherapie en de manier waarop dit onderzoek kan worden opgezet en uitgevoerd. Maar ook wat het oplevert voor de praktijk. Dit is een jarenlange expeditie waarin we vanuit het lectoraat podotherapie met de opleidingen podotherapie, de NVvP en alle podotherapeuten telkens de volgende stap willen zetten!

Omgaan met grensoverschrijdend gedrag

Carla de Bruyn

Soms zijn klanten boos, onredelijk, gefrustreerd of zelfs agressief. Hoe reageer je dan? Heeft dit gedrag invloed op jou als professional? Mag je als professional grenzen stellen? En hoe kan je een situatie de-escaleren? 

Waarom kunnen we voor de ene situatie wel begrip opbrengen en is de klant op andere momenten soms gewoon een hufter?

Ga tijdens deze workshop met ons mee op een korte ontdekkingsreis. Samen beleven en ervaren. Stof tot nadenken. Spanning gegarandeerd!

  

Bereik meer met goed relatiebeheer

Thalita Smit

Goed voorbereid op pad, weten waar je voor staat, weten wat je wilt bereiken en zichtbaar zijn. Dit zijn toch wel de minimale vereisten wanneer je een goede en vruchtbare relatie op wilt bouwen met je verwijzers. De weg die je hiervoor moet bewandelen vraagt het nodige van je want een goede samenwerking is niet vanzelfsprekend. Je zult hier de nodige tijd en energie in moeten steken. Het komt erop neer dat er meer van je gevraagd wordt op het gebied van voorbereiding, een duidelijke visie voor ogen hebben, communicatie, assertiviteit én uithoudingsvermogen.

Tijdens deze workshop krijg je de volgende handvatten aangereikt:

Word ambassadeur van de podotherapie

Annabelle Pont

Annabelle Pont is zelf (sport)podotherapeut en onderneemt daarnaast allerlei activiteiten om haar beroep en praktijk onder de aandacht te brengen. In het werkveld heeft zij het imago 'dat ze dat wel allemaal even doet', maar dat is absoluut niet het geval! Ook voor haar is ieder zijpad spannend en twijfelt ze of ze de juiste snaar weet te raken. Uitgaande van haar haar eigen kracht, kennis en expertise komt dit meestal wel goed, maar soms slaat ze de plank mis. Maar uiteindelijk leert ze er altijd van.

Als we kijken naar de toekomst van podotherapie dan staan er heel veel uitdagingen voor de deur. Hiervoor is mankracht, daadkracht én draagkracht nodig. Parallel naast het werven van nieuwe studenten voor de opleidingen moeten we gezamenlijk meer naamsbekendheid creëren voor podotherapie. Hiervoor is het nodig om meer naar buiten te treden en als podotherapeut jezelf te laten zien. Jij mag er zijn en Nederland mag weten hoe waardevol jouw werk is!

Veel podotherapeuten zien dit als jezelf verkopen; een commerciële actie dat niet past bij het verlenen van zorg. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn. Er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf, je praktijk en je beroep meer exposure te geven zonder een commercieel verkooppraatje.

Annabelle neemt je in deze workshop mee op expeditie op basis van haar eigen ervaringen. Waar loopt zij tegen aan als ze buiten haar comfortzone treedt? Welke reacties krijgt zij hierop? Waar haalt zij haar intrinsieke motivatie vandaan? Na het volgen van deze workshop ben je ongetwijfeld geïnspireerd en gemotiveerd hoe jij op een laagdrempelige manier kunt laten zien en uitdragen wat je kan en doet als podotherapeut. Als iedere podotherapeut bij één iemand een positieve indruk kan achterlaten bereiken we samen die top!

Onderzoek diabetespopulatie van lokaal naar landelijk

Leonie Rosien

"Podotherapie met de voeten stevig op de grond! We hangen nu nog enigzins in onze klimgordel hoog in de bomen. We zitten vast maar staan nog niet met de voeten stevig op de grond.  Dat is wel waar we naar toe moeten in mijn ogen." aldus (diabetes)podotherapeut Leonie Rosien. 

Steeds vaker komt de vraag om evidence based behandelingen. Binnen de podotherapie zijn veel behandelingen echter practice based. Vanwege de grote tekorten in het werkveld was het in het verleden veelal onmogelijk om wetenschappelijk onderzoek te combineren met de klinische praktijk. Nu er meer podotherapeuten zijn is deze mogelijkheid er steeds meer.

Deze combinatie heeft echter veel voordelen. Door juist onze dagelijkse handelingen te onderzoeken op effectiviteit kunnen we onze spreekuren veel effectiever inrichten. In deze workshop hoop ik jullie te kunnen laten zien dat het doen van wetenschappelijk onderzoek niet saai is, maar ons enorm kan helpen om de toekomst van ons beroep veilig te stellen.

Hoe maak je nou de vertaalslag tussen wetenschappelijk onderzoek en de klinische praktijk? We moeten ons vak stevig met de voeten op de grond zetten met onze ogen gericht op de toekomst! Deze expeditie is geslaagd wanneer de wetenschap aantoont dat de zorg niet zonder podotherapeuten kan!

Loopbaanstappen

Mirjam Tuinhout

“Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg”. Een cliché, maar waar. Mirjam Tuinhout vertelt: ‘’Als podotherapeut vroeg ik mij vanaf het behalen van mijn diploma al af, wat er nog meer was. In mijn loopbaan heb ik mij altijd laten leiden door mijn eigen interesses en werkgeluk. Voeten waren en zijn de basis. Telkens met een ander sausje: als podotherapeut, docent/onderzoeker, Master Physician Assistant in de Sint Maartenskliniek, en nu als ondernemer. Mijn missie is mijn kompas: Een Leven Lang Lopen.’’

In deze workshop neemt voetexpert Mirjam Tuinhout je mee op loopbaanexpeditie. Welk pad volg je? Welke zijpaden zijn er? Welke bagage maakt jou uniek? Ga je het avontuur alleen aan of zoek je de samenwerking? Mirjam zal je inspireren en informeren uit eigen ervaring en helpt je actief op zoek te gaan naar je eigen uitdagingen, wensen en mogelijke stappen die jij als podotherapeut kunt maken.

Ga mee op reis en laat je voeten je kompas zijn.

Vergroot je afvalkansen!

Werkgroep Duurzaamheid

Binnen de podotherapeutische praktijk ontstaat er een grote hoeveelheid afval tijdens de productie van podotherapeutische zolen. Ben jij de podotherapeut die duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan en wil jij de hoeveelheid afval zo klein mogelijk houden? Deze workshop maakt je bewust van de hoeveelheid afval die je produceert en geeft praktische handvatten hoe je deze berg in de praktijk kunt verkleinen. Centraal staan de verschillende initiatieven die er in het werkveld zijn voor afvalverwerking.

Ben je na deze workshop geïnspireerd geraakt neem dan ook een kijkje op het Duurzaamheidsplein waar nog meer duurzame oplossingen getoond worden.

Valpreventie: effect, tools en toepassing

Wietske Hoekstra en Danique van Gulick

Wist jij dat een valongeval de belangrijkste oorzaak van letsel is bij ouderen? In de workshop valpreventie vertelt Wietske Hoekstra consultant Valpreventie bij VeiligheidNL je meer over de omvang en ernst van valproblematiek onder 65-plussers, belangrijke oorzaken van een val, elementen van effectieve valpreventie en hoe je een verhoogd valrisico vaststelt met behulp van de valrisicotest. Vervolgens zal podotherapeut en klinisch epidemioloog Danique van Gulick ingaan op de gemodificeerde valrisicotest die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in de podotherapie praktijk.

Er zal worden ingegaan op: Hoe neem je deze valrisicotest af en hoe bepaal je of er sprake is van een verhoogd valrisico in de praktijk? Ook de vervolgstappen die genomen kunnen worden door de podotherapeut wanneer een verhoogd valrisico aanwezig blijkt te zijn komen aan bod. Denk hierbij aan het bewust maken van de patiënt, het verder onderzoeken van de patiënt naar de oorzaak en het starten met podotherapeutische interventie, een valpreventieprogramma of doorverwijzing.


Inschrijven  Dagprogramma 

KP
NVvDP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten