U bevindt zich hier : Zorgprofessional » NVvP Academy » Cursusaanbod NVvP Academy » herhalingscursus LPL » Valpreventie in de podotherapiepraktijk

Valpreventie in de podotherapiepraktijk

Binnen het VWS-programma Preventie in het zorgstelsel worden de contouren van een landelijk programmaplan Valpreventie steeds duidelijker. Het is een grote maatschappelijk uitdaging om vallen bij ouderen tegen te gaan en het is duidelijk dat hier ook een rol is weggelegd voor de podotherapeut.

De rol voor de podotherapeut

Valpreventie daagt ons uit om nog wat verder te kijken: Wat is nou eigenlijk de oorzaak van dat instabiele looppatroon? Zijn iemands spieren verzwakt? Is er juist meer een neuraal probleem waardoor iemand coördinatief instabiel wordt? Maken de medicijnen iemand wankel met opstaan? Of loopt iemand juist zo vanwege slecht zicht of slecht gehoor?

Hetzelfde soort looppatroon kan veel verschillende oorzaken hebben en vraagt dus een verschillende aanpak in interventie. Aan jou de taak om als professional te kijken naar wat er speelt: dus uit je comfortzone van overpronatie of supinatie komen en kijken naar de mens als geheel. Soms zijn de oplossingen simpel, zoals een nieuwe bril. Soms zijn ze complexer en vraagt dit training of inzet van verschillende professionals samen.

Zie jij de kansen?

Valpreventie draait om de individuele mens in zijn omgeving. Elke situatie, elk verhaal is anders. Een uitdaging die we samen met alle zorgverleners moeten aanpakken. De overheid besteedt hier veel aandacht en geld aan. Dus school je op tijd bij en schrijf je in!

Deze praktische scholing is georganiseerd in samenwerking met de NVvP Academy en KIPZ.

Programma van de cursus

  • 15.00-15.30 uur Inloop
  • 15.30-16.00 uur Het belang van valpreventie en de rol van de podotherapeut
  • 16.00-16.30 uur De valrisicotest
  • 16.30-17.30 uur De valrisicobeoordeling – Deel I
  • 17.30-18.15 uur Etenspauze
  • 18.15-19.15 uur De valrisicobeoordeling – Deel II
  • 19.15-19.45 uur Valpreventieprogramma’s en (beweeg)Interventies
  • 19.45-20.15 uur Implementatie en samenwerking
  • 20.15-20.30 uur Ruimte voor vragen en afronding

Hoofddocenten van deze scholing zijn Diedeke van Wijk (gespecialiseerd geriatriefysiotherapeut en tevens docent bij VeiligheidNL) en Jolan van Beek (Bewegingswetenschapper, podotherapeut en mede-onderzoeker op het gebied van valpreventie). Tijdens de scholing vertalen zij de theorie naar de praktijk en nemen je op interactieve wijze mee in de stappen die de podotherapeut kan nemen t.a.v. valpreventie.

Datum: woensdag 21 juni 2023
Tijd: 15:00-20:30 uur
Locatie: NVvP kantoor Hilversum 

21-06-2023
Terug

< terug

NVvDP
KP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten