Podotherapeuten positief over eerste ervaringen met ZorgDomein

Medische voorinformatie

De NVvP koos ervoor om zes ‘speerpunten’ van podotherapie op ZorgDomein te vermelden, zoals diagnostiek, (sport)blessures en de behandeling van risicogroepen zoals diabetici. Linda: “Zo voorkomen we wildgroei en treden we eenduidig naar buiten. Ook laten we huisartsen snel en overzichtelijk zien op welke gebieden de podotherapeut allemaal expertise heeft.”

Linda Ehrenhard gebruikt ZorgDomein ook in haar eigen praktijk: “Het systeem heeft uiteraard administratieve voordelen. Verder is het heel belangrijk dat we nu de relevante medische gegevens krijgen bij de verwijzing. Uit zichzelf delen veel mensen die kennis niet, zelfs al hebben ze vlakbij de aandoening een eerdere botbreuk gehad. Ook voor informatie over medicijngebruik vertrouw ik liever op de arts dan op de patiënt. In dat opzicht levert ZorgDomein betere zorg voor de patiënt op; nog los van het feit dat mensen vroeger hun papieren verwijskaart kwijtraakten.”

Contact met de huisarts

Ook RondOm Podotherapeuten, een grote praktijk met zo’n zestig podotherapeuten in dienst, startte dit jaar met ZorgDomein. Praktijkmanager Martine Hoekstra-Donner was verantwoordelijk voor de invoering: “We kozen er bewust voor om al onze locaties met hun zorgaanbod in de applicatie te zetten; dat duurde even, maar nu kunnen verwijzers ook precies zien wat we aanbieden én waar we zitten. ZorgDomein heeft daarbij overigens goed geholpen. Half februari konden we met het systeem aan de slag.”

Om het de aangesloten podotherapeuten zo gemakkelijk mogelijk te maken, komen de verwijzingen via ZorgDomein bij RondOm centraal binnen. Martine: “Ik zet de gegevens in ons gemeenschappelijke EPD. De podotherapeut krijgt de verwijsbrief dus via het patiëntendossier, maar hij of zij heeft ook toegang tot ZorgDomein. Bijvoorbeeld om contact op te nemen met de huisarts. Onze podotherapeuten helpen patiënten onder andere bij diabetes en wondverzorging. Via ZorgDomein kun je de huisarts informeren over de behandeling en bovendien foto’s meesturen. Zo zorg je er samen voor dat een aandoening niet escaleert. Om die reden ben ik ook heel positief over ‘Rapporteren via ZorgDomein’ (rapporteren zonder dat er een ZorgDomein-verwijzing aan vooraf is gegaan, red.) dat nu wordt ontwikkeld. Dat kan de drempel verlagen om de huisarts even te contacten; echt in het voordeel van de patiënt.”

Steeds meer gebruikt

Het aantal verwijzingen via ZorgDomein neemt gestaag toe, zegt Linda Ehrenhard: “Het begint te komen. Ik heb alle huisartsen begin dit jaar een brief gestuurd. Als ze eenmaal weten dat je op ZorgDomein te vinden bent, zoeken ze je daar wel op. Maar je moet er wel zelf achteraan.”

Dat beeld is herkenbaar voor Martine Hoekstra-Donner: “Het moest even op gang komen, maar ZorgDomein wordt nu steeds meer gebruikt. Overigens naast de twee bestaande kanalen: patiënten met een papieren verwijsbrief en bezoekers zónder verwijzing. De ZorgDomein-verwijzingen kopieer ik zoals gezegd naar ons patiëntendossier, maar als de groei zo doorzet kan ik dat klusje niet meer alleen af. Ik hoop dan ook dat er snel een koppeling komt tussen ZorgDomein en ons EPD, zodat we de gegevens automatisch kunnen overzetten. Verder zou het mooi zijn als we digitaal verwijzingen kunnen gaan ontvangen van andere disciplines.”

Daar sluit Linda zich van harte bij aan: “Podotherapeuten werken veel samen met fysiotherapeuten; wat is logischer dan dat we over en weer digitaal kunnen verwijzen? Hetzelfde geldt voor de tweede lijn. ZorgDomein zou goed van pas komen als ik een diabetespatiënt met een voetwond naar de voetenpoli in het ziekenhuis stuur. Dan kan ik de medisch specialist ook veel eenvoudiger informeren over de behandeling die ik al heb toegepast.”

26-06-2018
Terug
Podotherapeuten positief over eerste ervaringen met ZorgDomein Podotherapeuten positief over eerste ervaringen met ZorgDomein 2018-06-26 Medische voorinformatie De NVvP koos ervoor om zes ‘speerpunten’ van podotherapie op
U bevindt zich hier :
»
»

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten - 2018 ©