‘Onterechte claim operatie diabetespatiënten kan leiden tot onnodige ingrepen´

Op 20 april jl. verscheen in de Telegraaf een artikel waarin de Nederlandse plastisch chirurg prof. dr. Henk Coert (UMC Utrecht) een operatie techniek beschrijft waarbij zenuwen in onderbenen en voeten van mensen met diabetes mellitus vrij gelegd worden. Hierdoor zou zenuwschade die optreedt hersteld kunnen worden. Voor deze claim is echter geen enkel bewijs en in een recent Nederlands onderzoek werd dit nogmaals bevestigd.

Dergelijke operaties hadden in dit onderzoek geen duidelijk effect. Na bestudering van alle publicaties over het vrij leggen van zenuwen concludeerde de Nederlandse Richtlijncommissie Diabetische voet dat het gunstige effect van deze operaties niet is aangetoond. Ook is nooit aangetoond dat deze operaties amputaties kunnen voorkomen. Nutteloze operaties aan de voeten van mensen met diabetes zullen eerder meer dan minder amputaties tot gevolg hebben.

Succesvolle multidisciplinaire diabetesvoetzorg

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) juicht iedere behandeling toe die (de vaak onnodig ontwikkelde) ulcera en amputaties bij mensen met diabetes mellitus kunnen voorkomen, maar neemt afstand van de voorgestelde simpele operatie omdat hiervoor iedere wetenschappelijke onderbouwing mist.

Nederland loopt al vele jaren voorop met multidisciplinaire voetzorg voor mensen met diabetes, gebaseerd op de Nederlandse richtlijn Diabetische Voet. Juist deze zorg, die wordt uitgevoerd door meerdere en verschillende professionals, leidt tot zeer goede resultaten en een sterke daling van het aantal wonden en amputaties. Hierin moeten we blijven investeren. Niet alleen de NVvP, maar ook prof. dr. Nicolaas Schaper, voorzitter van de Nederlandse Richtlijncommissie Diabetische Voet, onderschrijft deze visie. Voetzweren en amputaties zijn voor iemand met diabetes een nachtmerrie. Dat moet absoluut niet verergerd worden door ongefundeerde claims.

11-05-2017
Terug
‘Onterechte claim operatie diabetespatiënten kan leiden tot onnodige ingrepen´ ‘Onterechte claim operatie diabetespatiënten kan leiden tot onnodige ingrepen´ 2017-05-11 Op 20 april jl. verscheen in de Telegraaf een artikel waarin de Nederlandse
U bevindt zich hier :
»
»

Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten - 2018 ©