U bevindt zich hier : Kwaliteit van zorg » Wetenschap » Kennisagenda

Kennisagenda Podotherapie

Deze kennisagenda omvat onderzoeksvragen waar de NVvP de komende jaren onderzoek naar zal opstarten. De onderzoeksvragen zijn geformuleerd op basis van kennisbehoeftes van onder andere patiënten- en beroepsverenigingen, onderzoekers, zorgverzekeraars en podotherapeuten. Gedurende de ontwikkeling van de kennisagenda zijn podotherapeuten op diverse momenten betrokken geweest, waardoor beantwoording van de onderzoeksvragen relevant is voor de dagelijkse praktijk van de podotherapeut.

De Kennisagenda Podotherapie omvat de volgende 8 onderzoeksvragen:

  1. Welke (combinaties van) risicofactoren zorgen voor complicaties als drukplekken, (re)ulceraties en amputaties aan voet en enkel?
  2. Wat is de effectiviteit van podotherapeutische interventies op pijn en functie bij patiënten met Morbus Sever?
  3. Wat is de (kosten)effectiviteit van podotherapeutische basis wondzorg in de eerste lijn op genezing van ulcera, recidief ulcera en amputaties aan de voet en enkel bij mensen met diabetes mellitus?
  4. Wat is de lange en korte termijn effectiviteit van podotherapeutische interventies op pijn en functie bij artrose van het MTP-1 gewricht?
  5. Bij welke voet- en enkelklachten is mobilisatie van de voet en enkel door de podotherapeut effectief op pijn en functie?
  6. Op welke manier kan de Manchester Scale voor de classificatie van hallux abducto valgus in de podotherapiepraktijk geïmplementeerd worden?
  7. Wat is de toegevoegde waarde van echografie door de podotherapeut bij de diagnostiek, en vervolgens het behandelbeleid, van klachten aan de onderste extremiteit?
  8. Welke anatomische of fysiologische afwijkingen in de onderste extremiteit zijn gerelateerd aan welke typische beweegketenklachten?

De Kennisagenda Podotherapie is officieel aangeboden aan de directie van het ministerie van VWS.

Kennisagenda Podotherapie

KP
NVvDP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten