U bevindt zich hier : De podotherapeut » Praktijkbezoek

Praktijkbezoek

Een eerste bezoek aan de podotherapeut begint altijd met een vraaggesprek om kennis te maken en om een goed beeld te krijgen van de hulpvraag die iemand heeft. Om te bepalen hoe de podotherapeut diegene het beste kan helpen doet de podotherapeut eerst een aantal onderzoeken. Hieronder worden enkele onderzoeksmethodes beschreven.

Inspectie

De podotherapeut bekijkt de anatomische stand en kijkt of er afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden te zien zijn.

Palpatie

Dat betekent voelen van de verschillende onderdelen van de voet (spieren, gewrichten, botten, zenuwen) om te kunnen beoordelen waar de pijn precies zit, wanneer deze pijn wordt opgewekt en of er afwijkingen voelbaar zijn.

Ganganalyse

De podotherapeut kijkt naar de afwikkeling van je voet en de beweging van de voet. Als dat nodig is wordt ook de beweging van de knieën, heupen en romp geanalyseerd.

Podoscopie

Een podoscoop is een lichtbak met een spiegel op de bodem. De podotherapeut bekijkt hiermee de zolen van je voeten om de drukverdeling te beoordelen.

Afdrukken/voetdrukmeting/podografie

De drukverdeling onder je voeten kan worden geanalyseerd met een blauwdruk, schuimafdruk of drukmeting. Op deze manier kan de podotherapeut zien of er onder de voet (verhoogde) drukken aanwezig zijn en of dit verband houdt met de klachten of problemen kan veroorzaken.

Functieonderzoek

Tijdens het functieonderzoek worden de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten getest. Het gaat vooral om de voet en de enkel, maar het onderzoek wordt indien nodig uitgebreid naar knieën, heupen en/of rug. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om te kijken op welke plaatsen en bij welke druk of welke houding pijn ontstaat.

Schoeninspectie

Slijtage van schoenen geeft veel informatie over iemands looppatroon. De podotherapeut kan mogelijk de oorzaak van de klachten hieruit afleiden.  

Persoonlijk behandelplan

Als de verschillende onderdelen van het onderzoek zijn afgerond, wordt er een behandelplan gemaakt. Dit kan alleen een advies zijn, bijvoorbeeld voor andere schoenen, maar ook een vervolgbehandeling, therapie of het aanmeten van op maat gemaakte steunzolen. 

KP
NVvDP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten