U bevindt zich hier : De podotherapeut » Algemeen » Sport » Wielrennen en podotherapie

Wielrennen en podotherapie

In fietsland Nederland stappen ook veel mensen op de wielrenfiets en mountainbike. Wielrenners zie je overal, alleen of in groepjes worden heel wat kilometers weggetrapt. Een fiets, een helm, schoenen, prettige kleding en je kunt gaan. Dat is zo, maar zorg wel dat je fiets goed is afgesteld. Een goede fietshouding is belangrijk om problemen te voorkomen.

(Sport)podotherapeut Mark Schreurs weet precies waar hij op moet letten: “Op de fiets heb je drie steunpunten: je stuur, je zadel en je pedalen. Wij kijken vooral naar de voet, want daarmee moet het vermogen worden geleverd en de kracht om snelheid te genereren. De afstelling is daarbij heel belangrijk. We werken hiervoor samen met een bikefitter. Samen kijken we hoe iemand op z’n fiets zit. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de voet optimaal druk kan leveren op de pedalen? Moeten we die stabiliseren richting de knie?”

Belasting en belastbaarheid

Als wielrenner denk je misschien niet direct aan podotherapie, maar (sport)podotherapeuten zijn ook thuis in de wielersport en werken samen met andere professionals in een multidisciplinair team. Mark: “Het mooie aan (sport)podotherapie is dat je gaat kijken naar de belasting en de belastbaarheid van een sporter en hoe je dat kunt beïnvloeden. Een gezonde manier van trainen, daar gaat het om. Je onderzoekt de fysiek en lenigheid van een sporter en hoe iemand beweegt. Vervolgens zoeken we naar een manier om dat de beïnvloeden zodat de klachten verdwijnen. Bij wielrenners moet je op elk detail letten. Een kleine aanpassing kan een groot verschil maken. Soms heeft een wielrenner baat bij krachttraining, maar het kan ook zijn dat we schoenplaatjes moeten verstellen of schoenaanpassingen moeten doen.”

Houding- en bewegingsanalyse

(Sport)podotherapeut Annabelle Pont is net als Mark gespecialiseerd in de wielersport. Zij vult aan: “Om een goede analyse te maken, hebben we veel informatie nodig. We willen weten wat iemand zich als doel heeft gesteld, wat zijn trainingsintensiteit is en we bekijken alle materialen. Vervolgens kijken we naar het bewegingspatroon tijdens het lopen en daarna analyseren we hoe de wielrenner op zijn eigen fiets zit. Ik let dan vooral op de onderrug, benen en voeten. De fiets wordt hiervoor op een tacx, een moderne rollerbank, geplaatst. Na een aantal minuten warm fietsen start de analyse waarbij een film wordt gemaakt. Op deze manier kunnen we de oorzaak van de klachten achterhalen en een behandelplan maken. Dat vind ik ook zo mooi aan dit vak; samen met een sporter de puzzel oplossen, zodat hij weer lekker pijnvrij en met plezier kan fietsen.” 

Klachten bij wielrennen of mountainbiken? Naar de (sport)podotherapeut!  

29-07-2021
Terug

< terug

KP
NVvDP

© Copyright 2023 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten