De kunst van het hardlopen
De meest beoefende sport in Nederland? Dat is nog steeds voetbal als het gaat om team- of contactsporten blijkt uit cijfers uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM. Bij de individuele sporten buiten is hardlopen ongekend populair. De een vindt het fijn en gaat op zoek naar de ‘runners high’, de ander doet het meer omdat het moet.
Dat
hardlopen zo populair is, is voor een groot deel te danken aan het feit
dat je het makkelijk kunt inpassen in je leven; je bepaalt zelf wanneer
en hoe vaak je gaat. Ook als je geen fanatieke sporter bent, kun je hardloopschoenen
aantrekken en gewoon rustig aan beginnen. Je kiest je eigen schema om op
te bouwen naar een bepaald doel dat je voor jezelf hebt gesteld, of dat
nou een rondje van 5 kilometer is of een halve marathon.
Wat beweegt iemand?
Podotherapeut Bram van Waes is gespecialiseerd in hardlopen en ziet heel veel verschillende hardlopers in de praktijk. “Van jong tot oud en van amateur tot topsporter, een heel breed publiek dus. Als iemand met klachten binnenkomt, willen we allereerst een aantal dingen weten. Heeft iemand eerder klachten gehad? Wat is het doel van de sporter: preventie of prestatie verbeteren? Zo zijn er heel veel factoren waar we rekening mee houden als we de klacht verder gaan onderzoeken en een behandelplan gaan maken.”
Bewegingsanalyse in 3D
“Zodra we de wensen en doelstellingen van de sporter op een rijtje hebben, kunnen we verder met een functieonderzoek en loopanalyse. Tegenwoordig werken we met echte 3D analyses waardoor je iemand heel mooi kunt laten zien waar mogelijk de oorzaak van zijn klachten ligt. Je kunt dan echt aanwijzen waar de bewegingen afwijken van de ideale looptechniek en wat voor effect dat heeft op het lichaam. We zien bijvoorbeeld vaak teveel rotatie in de heup. Veel hardlopers beseffen niet hoe belangrijk stabiliteit in de heupen is. Klachten aan de voet of enkel kunnen heel goed het gevolg zijn van te weinig kracht of afwijkende beweging in de heupen. Met een 3D beeld van de hardloper kun je de loopbeweging goed uitleggen en aanwijzen waardoor de klachten waarschijnlijk zijn ontstaan.”
In de video kun je zien hoe een hardloopanalyse eruit ziet. Bram legt uit wat er vervolgens gedaan kan worden: “Specifiek bij hardlopen bestaat de behandeling vaak uit training en oefeningen om de looptechniek aan te passen. Daarnaast kan een podotherapeutische zool ondersteuning bieden, evenals taping. Het is zo dat een hele kleine verandering echt een groot verschil kan maken. Het is een uitdaging om dat als (sport)podotherapeut uit te puzzelen en een oplossing te bedenken. Geen hardloper is hetzelfde. Als iemand weer pijnvrij en blij zijn hardloopschoenen kan aantrekken en nieuwe doelen kan stellen is mijn missie geslaagd. ”