U bevindt zich hier : Congres 2021 » Workshops en presentaties

NVvP Najaarscongres
5 november 2021
Inn Style in Maarssen

Overzicht presentaties en workshops

Op vrijdag 5 november 2021 organiseert de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten voor al haar leden het congres 'Zorg voor de toekomst'. We kijken vooruit naar nieuwe digitale mogelijkheden in de zorg en presenteren ideeën en tips om duurzamer te kunnen werken. Hieronder een toelichting op alle plenaire presentaties en workshops. Benieuwd naar de biografie van de sprekers? Bekijk dan de pagina met een overzicht van alle sprekers. 

Inschrijven  Dagprogramma  Sprekers

Plenair

Toekomst van de Zorg

Door Lucien Engelen 

Duurzaamheid en MVO

Door Erik van den Oord 

Laatste stand wetenschappelijk onderzoek  

Het STIFF project: de rol van de intrinsieke voetspieren in relatie tot valpreventie
Lydia Willemse (Docent onderzoeker Fontys Paramedische Hogeschool) 

Deze presentatie geeft een overzicht van de ‘why’, ‘how’ en ‘what’ van het STIFF project. Dit project heeft tot doel de valpreventie te verbeteren door een beter inzicht te krijgen in de rol en trainbaarheid van de intrinsieke voetspieren bij ouderen. Ook wordt praktische inzichten gedeeld met betrekking tot verschillende voetoefeningen. 

Hoe kunnen we gezamenlijk zorgen dat de zorg houdbaar blijft?
Stein Exterkate, biomedisch technoloog Voetencentrum Wender 
 
Daaraan kunnen innovaties en wetenschappelijk onderzoek een belangrijke bijdrage leveren. Aan de hand van twee projecten binnen Voetencentrum Wender wordt dit thema door Stein Exterkate onder de aandacht gebracht: De patiënten nemen steeds meer zelf de regie in de zorg die zij ontvangen. Motiverende gesprekstechnieken door behandelaars kunnen mogelijk bijdragen aan positiever (gezonder) gedrag van de patiënt. Kan door deze techniek de therapietrouwheid aan schoenvoorzieningen onder patiënten worden vergroot? 

De kwaliteit en effectiviteit van zorg worden steeds beter meetbaar door de inzet van innovatie, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwe meetinstrumenten. De ontwikkeling van een slimme  sok maakt het mogelijk vooraf de kwaliteit van druk ontlastende interventies te beoordelen. Met deze nieuwe ontwikkelingen dragen we “Zorg voor de toekomst”. 

Duurzame innovaties

Door Ralph Hermanns 
Duurzaamheid is trending topic én dat is ook maar goed ook! Zoals we allemaal weten zijn plastics én met name microplastic slecht voor mens en milieu. De oplossingen moeten bij de producenten en fabrikanten worden gezocht en in mindere mate bij de (zorg)consument. 

Om de toekomst voor onze kinderen en de generaties die daar na komen veilig te stellen moeten we ons bewust zijn van de impact die we hebben op het milieu. Maar welke bijdrage hebben wij podotherapeuten daar aan? En staan we daar eigenlijk wel genoeg bij stil? 

Het merendeel van het afval die podotherapeuten produceren ontstaat bij de fabricage van steunzolen. Tel het afval die héél podotherapie Nederland produceert bij elkaar op en er ontstaat een enorme berg. En dan hebben we het over één branche in alleen maar Nederland. 

Ralph Hermanns (directeur Podotherapie Hermanns) gaat jullie meenemen in hoe Hermanns zijn afvalberg heeft weten te minimaliseren en hoe hij de toekomst ziet van afval binnen de podotherapie. 

Workshops

De vitale patiënt

Wat vraagt de toekomstige maatschappij van de zorg? door Stephan Hermsen
De zorgkosten lopen steeds verder op en het aantal chronisch zieken blijft stijgen. Hierdoor verschuift de focus steeds meer van ziekte naar preventie en aandacht voor leefstijl. De patiënt centraal in plaats van ziekte. 

Het concept positieve gezondheid speelt hierop in. Positieve gezondheid is meer dan alleen een begrip, het is een aanpak die een andere benadering vraagt van zowel zorgverlener als cliënt.  

Voor de cliënt kan deze aanpak gezondheidswinst opleveren. Daarnaast geven zorgverleners die al volgens dit principe werken aan dat het voor hunzelf ook meer werkplezier oplevert. In deze praktische en interactieve workshop geeft Stephan Hermsen (trainer bij Institute for Positive Health) je handvatten hoe je dit in de praktijk in kan zetten. Je gaat aan de slag met twee casussen en hij legt een aantal interessante stellingen voor.    

Duurzaamheid en MVO

Hoe kan de podotherapeut bijdragen? Door: Erik van den Oord (milieu econoom), Renate Steeghs, Joseph van der Voorn 
Als er gesproken wordt over duurzaamheid, gaat het vaak al snel over zonnepanelen, recycling en elektrisch rijden. Er is daarnaast nog heel veel mogelijk waar je zelf wellicht nog niet aan hebt gedacht. In een praktische workshop krijg je tips hoe je hier als podotherapeut op een laagdrempelige én leuke manier een steentje aan kan bijdragen. 

Master your mindset

Door Mano de Kok
Onze westerse maatschappij kent vele uitdagingen. Eén ervan is het grote aantal mensen dat last heeft van teveel stress door overmatig denken. Dit komt deels door onze veeleisende maatschappij, maar misschien nog meer doordat wij veel eisen stellen aan onszelf. De grootste verlangens omtrent het masteren van je Mindset zijn meer rust ervaren en meer focus hebben om doelen te bereiken. Deze twee verlangens zijn direct met elkaar verbonden. In deze workshop, Master your Mindset, gaan we daarom beide thema’s beetpakken. Laat je tijdens deze workshop inspireren en enthousiasmeren om met een rustige MIND, meer doelen te behalen in jouw leven.   

Verantwoord zolen produceren

Het (her-) gebruik van materialen door Medical Leather
Het vervaardigen van zolen is een wezenlijk onderdeel van het podotherapeut zijn. Uiteraard willen we dit allemaal op een verantwoorde wijze doen. Niet alleen voor onszelf en de medewerkers om ons heen, maar ook zeer zeker voor het milieu en de volgende generaties na ons. Het verantwoord (her-) gebruiken van materialen is dan ook een steeds belangrijker wordend onderwerp in werkplaatsen nationaal en internationaal. In de huidige schaarste van grondstoffen is dit vraagstuk actueler dan ooit en wordt er naarstig gezocht naar oplossingen voor deze uitdaging. 

Graag gaan we tijdens deze workshop met jullie in gesprek over jullie ervaringen in het (her-) gebruik van materialen en welke (lokale) initiatieven er al bestaan? Uiteraard delen we ook graag een aantal ontwikkelingen die zich de afgelopen periode hebben aangediend en zeer zeker het bespreken en onderzoeken waard zijn. 

Hopelijk tot ziens tijdens onze workshop of uiteraard op onze stand! 

De ontwikkeling van duurzame 3D freestechniek

Verschillende 3D printtechnieken versus het belang van vakinhoudelijke onderbouwing door PLT Products
De inzet van digitale technologie valt niet meer weg te denken binnen onze organisatie! Tijdens de workshop geven we je inzicht in het belang van 3D data in relatie tot product- & productie techniekontwikkeling. Van anamnese tot op maatgemaakt eindproduct voorzien van uitkomstdata!  

We informeren je over de ontwikkeling van het slimmer & duurzamer inzetten van materiaal binnen de zolen frees- & 3D printtechniek.  En we praten je bij over de grote verscheidenheid aan 3D printtechnieken. Nieuwe 3D printtechnieken en materialen volgen zich snel achter elkaar op, PLT geeft je een kijkje in de komende veranderingen op 3D printgebied. 

Als outsourcing specialist op het gebied van zolenvervaardiging bieden we onze gebruiker (zonder investering), afhankelijk van het toepassingsgebied, de keuze uit verschillende (en gecombineerde) 3D printtechnieken.  

Gastspreker: Rick Broshuis   

Dagprogramma

De vitale podotherapeut

Door Amber Denekamp
Natuurlijk is jouw vak het mooiste wat er is. De combinatie van de fysieke aspecten en de zorg voor je cliënt geeft veel voldoening. Maar hoe gaat het met jou, als professional? Soms zit je in onmogelijke houdingen. Gebogen rug, gedraaid, gebogen nek… Hoe hou je het vol. In deze workshop wil ik de meest voorkomende klachten en belastende werkzaamheden bespreken en je praktische tips meegeven waar je de volgende dag direct mee aan de slag kan. 

Digitale zorg - zijn we er klaar voor?

Door Ellen Nuijten
Als podotherapeuten leveren we multidisciplinaire zorg, stimuleren we zelfzorg, zijn we onderdeel van de ketenzorg, zo nodig komt ambulante zorg op ons pad. We doen dit binnen de eerstelijnszorg of de tweedelijnszorg, maar hoe zit het met het leveren van digitale zorg?

Laat je meenemen in de wereld van de digitale zorg en leer van ervaringen uit de praktijk met betrekking tot het implementeren van digitale zorg binnen de podotherapie. Tijdens de workshop wordt ook een gesubsidieerd onderzoek van Rondom in samenwerking met Fontys en TU/e met betrekking tot de implementatie van digitale zorg toegelicht. Verschillende stakeholders, onder andere de NDF, de DVN en verschillende zorgverzekeraars, zijn bij dit onderzoek betrokken. 

De workshop wordt verzorgd door Ellen Nuijten (directeur Rondom podotherapeuten). Zij daagt jullie graag uit om jullie wildste ideeën met elkaar te delen. "Want innoveren doe je samen, digitale zorg implementeren ook."

Laat ICT voor jou werken

Door Jeroen Nijenhuis
Tijdens deze interactieve lezing deelt Jeroen Nijenhuis zijn visie op digitalsering en dan met name gericht op hoe je je EPD zo kan inrichten dat het je veel voordelen brengt. Laat de digitalisering voor je werken zodat je minder administratieve rompslomp hebt en meer tijd over houdt voor patientenzorg. Daarnaast is het mogelijke om op een slimme manier data vast te leggen over de (resultaten van) je behandelingen. Jeroen laat zien op welke wijze ze hier bij Innofeet vorm aan geven en hoe ICT echt voor je kan werken.

Dagprogramma

NVvDP
KP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten