U bevindt zich hier : NVvP Academy » Cursusaanbod NVvP Academy » Bijwerkingen aan huid- en nagels door oncologische behandeling

Bijwerkingen aan huid- en nagels door oncologische behandeling

Een initiatief van de Expertgroep Oncologie

Doelgerichte therapie en chemotherapie zijn veelvuldig toegepaste behandelingen tegen kanker. Deze beide type medicatie hebben hoge incidenties wat betreft het ontstaan van schade aan huid- en nagels, zoals  hand-voet-huidreactie en het hand-voetsyndroom. In het oncologische behandeltraject is niet altijd aandacht voor deze bijwerkingen, terwijl deze een negatief effect kunnen hebben op het continueren van de oncologische behandeling en de kwaliteit van leven. Signalering en waar mogelijk beperken van deze bijwerkingen zijn daarom van belang.

De rol van de podotherapeut

De podotherapeut kan hier een rol in hebben en daarom wordt op initiatief van de expertgroep oncologie deze scholing georganiseerd. Deze scholingsdag zal bestaan uit twee delen:

  • in deel 1 zal door oncodermatoloog Annemie Galimont worden ingegaan op het ziektebeeld oncologie, de impact die het op de patiënt heeft en veelvoorkomende bijwerkingen door oncologische behandeling.
  • In deel 2 van deze dag zal de vertaalslag gemaakt worden naar de podotherapiepraktijk. Podotherapeuten Ester Wybenga en Petra Renders zullen ingaan op een casus en er komen praktische tips over het adviseren over en behandelen van oncologische bijwerkingen aan huid- en nagels aan bod.

Sprekers

Oncodermatoloog Annemie Galimont, podotherapeuten Ester Wybenga en Petra Renders

Doelgroep
Alle podotherapeuten die verdieping zoeken bij de behandeling van cliënten die een oncologische behandeling ondergaan.Het volgen van deze scholing geeft je recht om te worden opgenomen in de Verwijsgids Kanker van IKNL.

Programma

Tijd

Onderdeel

Door

09.45 - 10.00

Inloop en ontvangst deelnemers

10.00 - 11.00

Plenair deel 1

Tijdens dit onderdeel zal uitgebreid worden ingegaan op het ziektebeeld oncologie en de behandeling daarvan. Aan bod komt de impact die het op de patiënt heeft, veelvoorkomende bijwerkingen door oncologische behandeling en hoe de oncologische zorg georganiseerd is.

Annemie Galimont

11.00 - 11.15

Koffiepauze

11.15 - 12.15

Vervolg plenair deel 1

Annemie Galimont

12.15 - 13.00

Lunchpauze

13.00 - 14.00

Plenair deel 2

Tijdens dit onderdeel van de cursus wordt de vertaalslag gemaakt naar de podotherapiepraktijk.  Er zal worden ingegaan op een casus en er komen praktijkvoorbeelden van samenwerking met andere zorgverleners of organisaties aan bod.

Petra Renders

Ester Wybenga

14.00 - 14.45

Interactief

In drie rondes gaan deelnemers met elkaar in gesprek om de opgedane kennis te vertalen naar de praktijksituatie.

14.45 - 15.00

Samenvatting en afsluiting 

Annemie Galimont

Accreditatie

Accreditatie voor podotherapeuten wordt aangevraagd.

Inschrijven

Datum: vrijdag 1 juli 2022 

  • Tijdstip: 09.45 - 15.00 uur
  • Locatie: Down Under, Ravensewetering 1, 3439 ZZ Nieuwegein
  • Kosten: € 199,-

     
01-07-2021
Terug

< terug

NVvDP
KP

© Copyright 2020 Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten